MAKEDONSKI PREDSJEDNIK STEVO PENDAROVSKI : EU JE ZABORAVILA ZAPADNI BALKAN

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da nije zadovoljan dosadašnjim procesom evropskih integracija te zemlje s obzirom da tek nakon 17 godina čekanja statusa kandidata počinju pregovori o članstvu u Evropskoj uniji.

“Nas je Evropska unija praktički zaboravila”, rekao je Pendarovski u intervjuu za tursku novinsku agenciju Anadolija, dodajući da je Skoplje uz pomoć francuskog predsjedništva ipak uspjelo napraviti kompromis sa Bugarskom koja je zbog historijskih neslaganja blokirala EU integracije Sjeverne Makedonije.“Međutim, ako pogledate unazad, mi smo sa statusom kandidata od 2005. godine, a ako tek sada počinjete pregovore, niko ne može reći da smo u tom pogledu bili veoma uspješni“.

Ističući da to čekanje nije plod izostanka reformi, već da je tu bilo mnogo opstrukcija, Pendarovski je kazao da nekoliko evropskih zemalja nije bilo zainteresovano za region Balkana.

Zaboravljene države

“Bosna i Hercegovina i Kosovo su apsolutno zaboravljene države, apsolutno zaboravljene. Kosovo ne može dobiti viznu liberalizaciju. I kakav euroentuzijazam želite u toj populaciji, da bude za Evropsku uniju?!“, rekao je Pendarovski.

Podsjećajući da Crna Gora i Srbija već deset godina pregovaraju o članstvu u EU, on je istakao da sve zemlje Zapadnog Balkana čekaju da napreduju ka Evropskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja je objektivno najviše stradala od raspada bivše Jugoslavije, sa najviše žrtava, više 100 hiljada mrtvih […], više od dva miliona raseljenih. Ona ne može, zbog poznatih unutrašnjih kontradikcija, ne može napredovati. Međutim, ni Evropa, jer su neke države bliže jednom entitetu, druge drugom entitetu, ne pruža im dovoljno ruke da ih izvuku iz ponora kojem se približavaju“, rekao je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da, kao posljedica ovakve situacije, odlaze mladi ljudi sa cijelog Balkana, dodajući da nijedna zemlja danas nema ni približno toliko stanovnika kao prije 20-30 godina.

(Kliker.info-AA)

Komentariši