DTAGAN ČOVIĆ NANOSI ŠTETU HRVATIMA U TUZLANSKOM KANTONU, MI SMO ZA NJEGA IZDAJNICI: KREŠIĆ U DDBIH

Boris Krešić, delegat Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, u emisiji Dobar dan BiH osvrnuo se na svoju jučerašnju reakciju kojom se dotakao izjave Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, koji je spomenuo ‘zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjerene na hrvatski narod u BiH, katoličku vjeru i hrvatske simbole’.

Krešić posljednje izjave Čovića pripisuje predizbornoj kampanji.

  • Očigledno je počela predizborna kampanja u kojoj se pojedini narodi prikazuju napadnutim, ugroženim i majoriziranim. Dolazim iz Tuzlanskog kantona u kojem se vodi računa o konstitutivnim i manjinskim narodima. Izjava Čovića može samo nanijeti štetu Hrvatima u ovom kantonu, pa sam se zato oglasio. Okarakterisan sam kao izdajnik hrvatskog naroda zato što ne pripadam HDZ-u koji se plaši gubitka većine u Domu naroda Federalnog parlamenta – navodi Krešić.

Dodaje da HDZ-ova politika nanosi štetu svim Hrvatima, a posebno onima koji ne žive u kantonima sa hrvatskom većinom.

  • U Tuzlanskom kantonu je prema posljednjem popisu živjelo pet do šest posto Hrvata. Danas je taj broj pao možda čak ispod tri posto. Sada neko iz Hercegovine treba da brine o mojim pravima, što je neprihvatljivo. Ne želimo da se osjećamo manje bitnim samo zato što ne živimo u kantonima gdje su Hrvati većina. HDZ ima politiku koja ide ka trećem entitetu, što podrazumijeva izostavljanje Hrvata koji ne žive u većinski hrvatskim kantonima. To je izdaja i nas Hrvata u Tuzlanskom kantonu kojima politika legitimnog predstavljanja nanosi štetu, a sve iz razloga jer se ne slažemo sa stavovima Čovića – smatra Krešić.

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši