DRAMA U SARAJEVU: Schmidt se žali na “neizdrživ” pritisak Hrvatske, slijedi li novi pokušaj nametanja Izbornog zakona?

Visoki predstavnik u BiH otvorio je i novu rudnu razgovora sa predstavnicima političkih stranaka koji se odvijaju skoro u tajnosti, obzirom da javnost nije informisana o tome

Foto: ArhivaFoto: Screenshot

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije odustao od ideje nametanja izmjena Izbornog zakona BiH, pa je započeo nove konsultacija u OHR-u. 

Prema saznanjima do kojih je došla Patria, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio je da krene u novi pokušaj nametanja izmjena Izbornog zakona.

Naime, kako saznaje ovaj portal, Schmidt se žali na “neizdrživ” pritisak Republike Hrvatske s tim u vezi.

Ujedno, visoki predstavnik u BiH otvorio je i novu rudnu razgovora sa predstavnicima političkih stranaka koji se odvijaju skoro u tajnosti, obzirom da javnost nije informisana o tome.

Aktivnosti koje se provode u OHR-u samo potvrđuju da je još ranije bilo jasno kako Schmidt nije odustao od nametanja. Schmidt je ostao imun na tvrdnje pravnih stručnjaka ali i potpredsjednika FBiH da je Čavara “diskreditirao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Čavara je potpuno ignorirao Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6.(2), koji eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

No, vijest da se krenulo u nove konsultacije potvrdilo je ranije sumnje da će Schmidt Čavarin potez okarakterisati kao kooperativan.

Komentariši