Zbog Vučićevih hirova, Srbija i dalje bez Vlade

Tradicionalno, predsjednik Srbije, ali i vodeće partije Srpske napredne stranke igra neku svoju igru držeći u neizvjesnosti ne samo svoje članstvo, već i čitav narod.

25 Aug 2022

Vučić možda i dalje vjeruje da ga svijet nije pročitao i da može da se ‘vadi’ na zakonske rokove i ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu (EPA)

Prošlo je skoro pet meseci od kada su građani Srbije izašli na birališta i izabrali vlast. Ta vlast i dalje nije formirana, jer je odugovlačenje “modus operandi” vladavine Aleksandra Vučića.

Obećavao je da će nova vlada biti formirana mnogo pre nego što je to Ustavom propisano, pa početkom avgusta, pa sredinom, a sada niko sem njega ne zna ko će i kada postati premijer. Jedini čovek ko to zna je Vučić, što je uostalom i priznao kada je u sredu uveče rekao da zna ko će biti premijer, ali da to ne može da kaže pre subote.

Tradicionalno, predsednik Srbije, ali i vodeće partije Srpske napredne stranke igra neku svoju igru držeći u neizvesnosti ne samo svoje članstvo, već i čitav narod. A, te neizvesnosti, ima mnogo. Ovoga puta, Vučić se poziva na tešku situaciju u zemlji i u regionu. U situaciji u kojoj je Vučić pre skoro pet meseci dobio skoro 60 odsto glasova, mi se i danas pitamo kojim će to putem poći Srbija. Da li će i dalje, nevoljno i neiskreno da nastavi ka Evropskoj uniji, ili će se privoleti dalekom istoku – Rusiji i Kini. Ili će možda da učini odlučan korak, pridruži se modernom svetu, uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, i možda dobije neki „popust“ na tom evropskom putu. Da budemo iskreni, Srbija nije dobila novu Vladu samo zbog Vučićevih hirova.

Pravac priče

Od toga ko će biti na čelu Vlade ne zavisi mnogo toga, ali biće nam svima jasno u kojem pravcu će se cela priča odvijati. Gotovo je sigurno da će i novi premijer biti glavoklimač i ispunjivač Vučićevih želja, možda pre – volje, kao što je to bio slučaj i do sada. Bilo je nekih nagoveštaja da bi predsednik Srbije mogao da napravi neke promene u novoj Vladi. U jednom trenutku se kao mandatar pominjao i nekadašnji gradonačelnik Beograda Nebojša Čović, ali ovaj iskusni vuk nikada ne bi pristao da igra kako mu neko drugi svira. Nije taj fermao mnogo ni Slobodana Miloševića, pa ni Zorana Đinđića, a kamoli Vučića.

Onda je na red došao Siniša Mali. Glavni finansijski savetnik ove vlasti. Neko bi rekao i finansijski konsilijere ove vlasti. Čak se aktuelna premijerka pominjala kao nova predsednica parlamenta. A, onda je Vučić na jednoj televiziji rekao da je Mali još mali za premijera, možda za četiri godine. Mali je, verovatno, već odštampao vizit karte sa svojim imenom kao premijer Srbije, ali Vučić mu je pokvario snove.

Tako se u prvi plan ponovo vratila već otpisana Ana Brnabić. Doduše, ona se tek nedavno uselila u skupo preuređenu vilu u kojoj je nekada stanovala Jovanka Broz, i glupo je da se već sada seli iz nje. Ni to nije dugo trajalo, jer je predsednik Srbije, na kraju priznao da se dvoumi između dva kandidata – Brnabić i aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Čini se da je najneizvesnije šta će biti sa Aleksandrom Vulinom, Vučićevim trbuhozborcem za teške regionalne teme. Vulin je rekao da se strašan pritisak sprovodi nad jedinim slobodnim državnikom na svetu – Vučićem, da on ne bude ministar. Time je, svesno ili ne, stavio Vučića u nezgodnu situaciju, jer ako ne bude ministar to bi, po Vulinu, značilo da je Vučić podlegao pod pritiscima stranog uticaja. Možda je, upravo zbog toga, i u inat nekim stranim službama, Vučić poslao Vulina u Moskvu na razgovor sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Bez promjena

Kako sada stvari stoje, i s obzirom da je za predsednika Skupštine Srbije izabran Vladimir Orlić, osvedočeni protivnik i ometač demokratije i slobode govora, teško da će doći do nekih ozbiljnijih promena u smernicama po kojima će raditi nova Vlada. Novoizabrani predsednik parlamenta je, u svom prvom govoru po izboru, jasno stavio do znanja da će Skupština da sprovodi politiku Aleksandra Vučića, iako je po Ustavu obrnuto. To u prevodu znači – sve isto kao i do sada!

I ponašanje poslanika vladajuće stranke prilikom konstitutivne sednice nam govori da se ništa neće promeniti u narednom periodu. Sada je, doduše, bitno drugačija situacija u parlamentu, s obzirom da postoji opozicija, kakva takva, čiji će predstavnici znati i umeti da odgovore. To su, uostalom, i pokazali na početku novog skupštinskog mandata.

Po prvi put od dolaska na vlast, Vučić sam nema potrebnu većinu za formiranje Vlade. Zato i čudi uporno ignorisanje socijalista. U tim svojim igrama, Vučić će svakako jednom da se preigra. To se sigurno neće desiti ovoga puta, jer u parlamentu ima dovoljno stranaka i poslanika koji na samo jedan njegov mig izdali, ne samo svoju partiju i politiku, već i porodicu. Njegov način vladavine, međutim, jednom će doživeti fijasko.

Vučić možda i dalje veruje da ga svet nije pročitao i da može da se „vadi“ na zakonske rokove i ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Zna, onaj ko to treba da zna, da se u Srbiji samo jedan čovek pita za sve i da on odlučuje o svemu. Zašto su građani Srbije uopšte i izašli na izbore da i pet meseci od glasanja i dalje nemaju vladu. Ili su možda sve druge države i njihovi funkcioneri glupi i odmah po održavanju izbora formiraju novu vlast, a samo Vučić vidi kompleksniju situaciju od svih njih i ima opravdane razloge. A, verovatno sve ovo radi samo zato što mu se tako može.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

Komentariši