TARIK LAZOVIĆ: OVO JE VELIKA DIPLOMATSKA POBJEDA BIH!

Izraelski premijer naredio je ukor izraelskog ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za Bosnu i Hercegovinu nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način koji odgovara HDZ-u i Zagrebu.

Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što je u javnost procurio memorandum u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara HDZ i službeni Zagreb. Podsjećamo da je ministrica vanjskih poslova u BiH Bisera Turković uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani, povodom stavova o Izbornom zakonu BiH u kojem je zatražila pojašnjenje stavova i svrhu objavljenog dokumenta.

Danas, dvije sedmice poslije, ambasador dobija ukor i smijenjen je s funkcije, na njegovo mjesto već je došla nova ambasadorica Galit Peleg, koja je prvi put prije devet godina turistički posjetila Bosnu i Hercegovinu te je nakon imenovanja na svom Twitteru objavila, između ostalog,

“Ko bi mogao znati da ću se devet godina kasnije vratiti kao izraelska ambasadorica u ovoj zemlji”.

O ovoj temi smo razgovarali u emisiji ‘Dobar dan BiH’ sa Tarikom Lazovićem, savjetnikom ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

On je na početku kazao da je jedan ovakav potez Izraelske vlade ne samo pobjeda bh. diplomatije, nego i iskorak za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

  • Velika uloga je i ministrice Turković, čija je reakcija bila diplomatski korektna. Nije se išlo u radikalne ocjene, iako je bilo negativnih kritika, bilo je preuranjeno. Izraelska vlada smjenom ambasadora šalje jasnu poruku da se ne smije ići rješenjima koja će dodatno cementirati diskriminaciju u BiH – ističe Lazović.

Dodaje kako postoji kontinuirani red aktivnosti protiv države Bosne i Hercegovine.

  • Dodika politika je politika koja kritikuje sve ono što donosi jačanju države. Ovih dana smo otvorili konzulat u Novom pazaru što pokazuje znatno jačanje države Bosne i Hercegovine. To su aktivnosti kojima se jača država. S druge strane, imate politiku koja teži ka tome da se slabi država i njene institucije. Sve što se dešava i govori nije slučajno, žele se oslabiti institucije, funkcioneri i svi oni koji rade u interesu BiH – tvrdi Lazović.

Također, naglašava da je ovo poruka svima onima koji bi radili nešto mimo državnih institucija, te da se jedna snažna država ogradila od daljnjih diskriminacija i podjele naše zemlje.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši