Potvrđen Centralni birački spisak za Opće izbore u BiH

Potvrđen Centralni birački spisak za Opće izbore u BiH

Foto: FENA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je na današnjoj sjednici zaključila i potvrdila Centralni birački spisak za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine, sa stanjem na dan 18.08.2022. godine u 24.00 sata, je 3.368.666.

Donesene su i tri  odluke o sankcionisanju političkih subjekata zbog kršenja člana 16. 14 (stav 3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na koje je moguće uložiti žalbu.

Sve ranije odluke ove vrste, a do sada je izrečeno deset novčanih kazni u rasponu od 1.000 do 4.000 KM su potvrđene od Suda BiH.

Centralna izborna komisija BiH je danas odobrila tekst, sadržaj i formu Priručnika za rad biračkih odbora u Bosni i Hercegovini, Priručnika za rad biračkog odbora na biračkom mjestu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine, Priručnika za rad kontrolora izbornih rezultata, Praktikuma za izbornu komisiju osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini i Vodiča za političke stranke o finansiranju i finansijskom izvještavanju.

Sjednici su prisustvovali su predstavnici OSCE-ove misije Ureda za demokratske institucije i ljudska prava  (ODIHR), saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši