Najveći ruski gubici u Ukrajini: Koštali više od milijardu dolara

Prema izračunima američkog magazina ‘Forbes’, navodi ‘Newsweek’, Rusija je od početka rata 24. februara do 24. avgusta izgubila oko 12.142 komada opreme u vrijednosti od 16,56 milijardi dolara.

Forbes smatra da je najbolniji i najskuplji ruski gubitak bio ratni brod “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote, procijenjen na oko 750 miliona dolara (Al Jazeera)

25 Aug 2022

Pet najskupljih vojnih gubitaka Rusije u aktuelnom ratu protiv Ukrajine koštalo je tu državu više od milijardu dolara, navodi Newsweek.

Prema izračunima američkog magazina Forbes, navodi Newsweek, Rusija je od početka rata 24. februara do 24. avgusta izgubila oko 12.142 komada opreme u vrijednosti od 16,56 milijardi dolara, uz napomenu da ovo ne uključuje rakete koje koristi Rusija.

Forbes smatra da je najbolniji i najskuplji ruski gubitak bio ratni brod “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote, procijenjen na oko 750 miliona dolara.

Ovaj brod je potonuo u aprilu, a Ukrajina je rekla da ga je ona pogodila i potopila, iako je Rusija saopćila da je za to odgovoran požar.

Lista gubitaka

Što se tiče ostala četiri najveća gubitka za Rusiju, to su:

– Avion Il-76 vrijedan 86 miliona dolara.

– Amfibijski jurišni brod “Saratov”, vrijedan 75 miliona dolara.

– Avion Su-30SM, vrijedan 50 miliona dolara.

– Avion Su-34 od 40 miliona dolara.

Newsweek je naveo da je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane kako bi dobio potvrdu o vrijednosti ruskih vojnih gubitaka, ali nije dobio odgovor.

Časopis je objavio da je prošlog ponedjeljka penzionisani američki general Barry McCaffrey u svojoj objavi na Twitteru napisao da Rusija sve više pati zbog ovog rata i da postoje znakovi “ozbiljnog pritiska na Moskvu kao rezultat sve većih vojnih gubitaka i ekonomske izolacije.”

Što se tiče razmjera ukrajinskih gubitaka, časopis navodi da nije imao uvid u to, ali da je brigadni general ukrajinske vojske Volodymyr Karpenko krajem juna procijenio da su neke jedinice ukrajinskih oružanih snaga pretrpjele gubitke do polovine svoje opreme.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši