NA SCENI JE PROMJENA SVJETSKOG PORETKA, RUSI SU NAPRAVILI DVIJE GREŠKE! ALIJA KOŽLJAK ZA HAYAT

24. je august, tačno je pola godine otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu.

Za ono što su Rusi smatrali da će biti brzo gotovo, traje mjesecima i nema naznaka kada će biti završeno. Agresija se u raznim oblicima odrazila na cijeli svijet, a posebno se to vidi u napetostima u pojedinim dijelovima Evrope, te naglim poskupljenjima koja su izazvana energetskim ucjenama od strane Rusije. Ono što većina zemalja naziva agresijom, Rusi zovu specijalnom vojnom operacijom. U emisiji 7 Plus Hayat TV-a naša Jelena Blagojević Harbinja je razgovarala sa Alijom Kožljakom, bivšim vojnim predstavnikom BiH pri NATO-u.

Kožljak je na početku istakao da ni nakon šest mjeseci ruske agresije na Ukrjainu ne znamo ni kada, ni kako će završiti rat u Ukrajini.  

  • Svi su mislili da će kratko trajati ili je bilo uvjerenja da će Putin lakše izaći na kraj sa Ukrajincima koji nisu važili za neku velesilu, odnosno, bili su autsajderi. Danas nema autsajdera. Jedan ovakav sukob ima globalne posljedice, vidimo prekide lanaca snabdijevanja, strašne ekonomske posljedice i sukob je proziveo dva efekta: promjena evropske sigurnosne strukture i promjena svjetskog poretka – pojašnjava Kožljak.

On smatra da su Rusi najveću grešku počinili u procjeni volje i želje ukrajinskog naroda da pruži otpor.

  • Nisu računali ni na ovoliko jedinstvo Zapada. Putin je računao da postoje jake proruske snage u Ukrajini, koje će podržati tzv. rusku vojnu operaciju nakon nekoliko pobjeda. Računao je i na brojne nesporazume u okviru EU. Nejedinstvo koje je tada vladalo unutar Evropske unije će utjecati na efikasnost EU da se suprotstavi ruskim namjerama u Ukrajini – ističe Kožljak.

Tvrdi da je došlo do balansa, uprkos ruskoj dominaciji na terenu i napredovanju na istoku, sjeveroistoku i jugu.

  • Uspjeh je da ukrajinske snage prave i izvode bilo kakve protivnapade. Ne bih se složio da Ukrajinci mogu napasti gdje hoće, ali da mogu izvoditi kontranapade, to smo uvidjeli. Ono što je iznenađenje jeste mogućnost Ukrajinaca da izvode napade u dubini teritorije koje kontroliše Rusija, a najznačajniji je onaj na području Krima što znači da su Ukrajinci sposobni da koriste sredstva od strane Zapda i da onesposobe crnomorsku rusku flotu i time uslove njihovo buduće djelovanje. Ne bih očekivao prije proljeća ukrajinsku kontraofanzivu. Slijedi nam zamrzavanje linija sa malim pomjeranjima, a nakon zime bi se mogli očekivati ozbiljniji ukrajinski protunapadi – naglašava Kožljak.

(M. Sultanović)

Pogledajte video OVDJE.

Komentariši