Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: Čavara prekršio Ustav FBiH

Mahmutbegović i Dunović pisali Schmidtu: Čavara prekršio Ustav FBiH

Foto: Vijesti.ba

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su visokom predstavniku Christianu Schmidtu …

… pismo povodom odluke predsjednika FBiH Marinka Čavare o imenovanju četiri nedostajuća suca Ustavnog suda FBiH.

U pismu potpredsjednici FBiH tvrde da je jučerašnjim potezom Čavara diskreditirao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH te prekršio Ustav Federacije.

– Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6(2), eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH na sljedeći način: “Sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata u Domu naroda koji su prisutni i glasaju – navode Mahmutbegović i Dunović u pismu.

Dodaju kako je Čavara, “donoseći ‘Odluku o imenovanju’ i to na pres-konferenciji, a ne u konsultacijama s potpredsjednicima”, prekršio Ustav FBiH.

– Donio je Odluku, a ne Prijedlog odluke i čak naveo da će “Odluka” biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, čime je u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta FBiH i sebi priskrbio ulogu zakonodavca!

Period šutnje i indolentnosti (koji traje od 2016. godine) prema pisanjima i urgencijama naših kabineta, Ureda visokog predstavnika, Ureda specijalnog predstavnika EU, ambasada SAD-a, Velike Britanije i dr. “prekinuo” je neprihvatanjem našeg zajedničkog prijedloga, ignorišući našu nezaobilaznu, Ustavom propisanu ulogu u procesu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH – navode potpredsjednici FBiH u pismu Schmidtu, dodajući da je Čavara “svjesno i ciljano narušio nacionalni balans sudija Ustavnog suda FBiH”.

Sve navedeno, kako ističu, ukazuje na Čavarin pokušaj da “i dalje vrši opstrukcije te da nema namjeru deblokirati proces imenovanja”.

Smatraju da su “intervjui” sa kandidatima tri godine nakon javnog konkursa koje je obavio predsjednik FBiH, ne informišući o tome i bez prisustva potpredsjednika, u suprotnosti sa svim zakonskim i ustavnim procedurama za imenovanje sudija, te da otvaraju mogućnost sumnje za trgovinu uticajem i zloupotrebu položaja.

Dunović i Mahmutbegović dostavili su Schmidtu i pismo koje su danas uputili Čavari, u kojem traže hitan sastanak kako bi se procesu imenovanja sudija deblokirao i ispoštovao Ustav FBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši