VIJEĆE MINISTARA NIJE RADILO SVOJ POSAO ZA KOJI SU PRIMALI ODLIČNE PLAĆE! MEHMEDOVIĆ I ĐONLAGIĆ ZA HAYAT

Bh. parlamentarci završili su svoje godišnje odmore i vraćaju se u parlamentarne klupe.

Finiš mandata 2018 – 2022 prilika je za analizu rada, ali i budućih izazova. U našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a govorili smo o Čovićevoj ideji o reorganizaciji BiH, o čemu bi se takođe pitao parlament, ali i mogućim epilozima priče o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije gdje nema pomaka ni nakon što je Christian Schmidt. Gosti emisije bili su Šemsudin Mehmedović i Dženan Đonlagić, zastupnici u državnom parlamentu iz Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Kada je u pitanju rad parlamentaraca, Mehmedović smatra da je moglo puno bolje, ali je naglasio da su čitav mandat pratile blokade.

  • Prvo smo imali blokadu imenovanja Vijeća ministara, zatim je došla pandemija. Prošle godine je Visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida i to je dovelo do dodatnih blokada od strane SNSD-a, koje je potpomagao HDZ. Nismo ispunili uvjete EU, nismo mnogo uradili u tome da zemlju približimo članstvu u NATO. Ne možemo biti zadovoljni, ali samom funkcionalnošću Parlamenta možemo biti itekako zadovoljni – naveo je Mehmedović.

Đonlagić glavne krivce u (ne)radu Parlamenta vidi u HDZ-u i SNSD-u.

  • Imali smo ucjene od strane HDZ-a vezane za izmjene Izbornog zakona. Koristili su svaki mogući model i metod da opstruiraju rad. SNSD je iz drugih političkih razloga vršio blokade, prvenstveno da obesmisli funkcionalnost državnih institucija i da pokaže kako BiH i njene institucije nisu moguće i da BiH nema kapacitet da donosi odluke i zakone. Ne možemo dati zadovoljavajuću ocjenu radu državnog parlamenta. Bilo je zastupnika koji su išli sa inicijativama u većoj mjeri nego je to radilo Vijeće ministara – ističe Đonlagić.

Podsjeća kako zbog blokada nisu usvojena tri najvažnija zakonska rješenja.

  • Javne nabavke, sukob interesa i reforma VSTV-a. To bi omogućilo BiH kandidatski status za članstvo u EU. Taj dio nismo uradili zbog blokada SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda. Ovaj mandat je pokazao zašto je važno ko sjedi u institucijama. Što više bude probosanskih političkih snaga, to ćemo biti više u mogućnosti da napravimo iskorak i da BiH uvedemo u proces NATO saveza. Sljedeće sedmice će se znati konačna odluka kada je u pitanju ukidanje PDV-a na uvoz gasa. Na taj način ublažili bi efekat prema stanovništvu i privredi. Nadam se da će Predstavnički dom na posljednoj sjedinici izglasati ovu inicijativu – kazao je Đonlagić za 7 Plus.

Mehmedović smatra kako se određeni politički faktori bave politikanstvom, a ne životima građana za šta su i plaćeni.

  • S toga nas ne čudi da su se pojedini članovi Vijeća ministara ponašali politikanski, a nisu se ponašali u skladu sa Ustavom i Zakonom BiH. Nisu pokazali dobru volju da sprovedu ono što smo mi donijeli u Zastupničkom domu kao inicijative koje bi olakšale život građanima. Tu spadaju zakon o smanjenju carine na gas, naftu, prehrambene proizvode i slično. Naše Vijeće ministara nije radilo svoj posao za koji su primali odlične plaće – tvrdi Mehmedović.

Đonlagić kao najveći pobjedu Predstavničkog doma vidi u smjeni članova CIK-a, nakon što im je istekao mandat.

  • To je značajna odluka ovog mandata Zastupničkog doma. Pokazalo se da je akutelni saziv CIK-a učinio određene iskorake u poboljšanju transparentnosti izbornog prcocesa i saradnje sa uredom Visokog predstavnika, jer se određene politike nisu usaglasile oko toga. Da je ostao stari saziv CIK-a, danas ne bi imali izbore – pojašnjava Đonlagić.

Kada je u pitanju ukidanje akciza na gorivo, Đonlagić tvrdi da će biti dodatnih opstrukcija i blokada.

  • Rok važenja usvojenog zakonskog rješenja ukidanja akciza na gorivo je do kraja godine. U praktičnom smislu, to se neće moći realizovati, jer UIO neće tako nešto moći realizovati do kraja godine. To je politički igrokaz SNSD-a i HDZ-a da taj zakon formalno bude usvojen, ali u suštinskom smislu ukidanje akciza neće uticati na smanjenje cijena goriva u ovoj godini – poručio je Đonlagić.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši