U Sandžaku otvoren Generalni konzulat BiH

U Sandžaku otvoren Generalni konzulat BiH

Foto: Nova.rs

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković otvorila je danas Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, Republika Srbija zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu.

– Otvaranje konzulata je izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

To potvrđuje da je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za riješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema. Otvaranje Generalnog konzulata je veliki korak i za bh. diplomatiju, koja će postati snažnija i više biti na usluzi bh. državljanima, ali i državljanima Republike Srbije koji imaju porodice, prijatelje, poslove, imovinu ili poslovne partnere u Bosni i Hercegovini. Naši narodi osjećaju međusobnu duboku povezanost i treba im olakšati njegovanje prijateljskih I poslovnih veza.

Stanovinici Sandžaka, osjećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osjećanja su obostrana. Naša želja je da te odnose jačamo, sa ciljem njegovanja dobrih međudržavnih odnosa I da doprinosimo njihovom daljnjem razvoju. – poručila je, između ostalog, ministrica Turković tokom obraćanja.

Generalni konzulat će pokrivati Zlatiborski i raški upravni okrug, uključujući i Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Odluku o otvaranju je donijelo Predsjedništvo BiH 2019. godine

(Vijesti.ba)

Komentariši