Potpredsjednica Vlade Srbije: Lavrov zloupotrebljava to što nismo uveli sankcije

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović optužila je ruskog šefa diplomatije da odbijanje Srbije da uvede sankcije pogrešno predstavlja kao podršku Rusiji u ratu.

Ruski šef dipomatije Sergej Lavrov (desno) i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin tokom sastanka u Moskvi 22 avgust 2022. (EPA)

24 Aug 2022

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović optužila je danas da ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat, prema saopćenju koje je medijima dostavio ured potpredsjednica, a prenijela novinska agencija Beta.

“Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku“, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

‘Pritisak na Vučića’

“Umesto da poštuje našu odluku o neuvođenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno”.

Ona je naglasila da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana.

“Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom”, rekla je Mihajlović.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši