Peleg nova ambasadorica Izraela za Albaniju i BiH

Njen prethodnik Gendler ukoren nakon objave dokumenta u kojem ambasador podržava kontraverzni plan izbornih reformi u BiH kojem se protivi lokalna vlast, a podržavaju je nacionalističke stranke.

Premijer Lapid, koji je također i izraelski ministar vanjskih poslova, naredio je da ambasador Gendler bude ukoren (EPA)

24 Aug 2022

Galit Peleg zamijenit će dosadašnjeg ambasadora Izraela u Albaniji Noaha Gala Gendlera koji je ujedno zadužen i za diplomatske poslove sa Bosnom i Hercegovinom, prenose bh. mediji u srijedu.

Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici odobrilo agreman za novu izraelsku ambasadoricu.

Ovaj medij podsjeća kako je Peleg do sada bila direktorica Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku.

Studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistične studije i Međunarodne odnose. Izraelskoj diplomatskoj službi pridružila se 1998. kao kadetkinja.

U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku, a na istoj poziciji, samo u Srbiji, službovala je od 2001. do 2005.

Ukor za Gendlera

Ranije je objavljeno kako je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu ukorilo Gendlera zbog njegovog miješanja u unutrašnje poslove ove balkanske države, javljaju izraelski mediji.

Kako navodi Haaretz, ukor je došao dvije sedmice nakon objave dokumenta u kojem ambasador podržava kontraverzni plan izbornih reformi u BiH kojem se protivi lokalna vlast, a podržavaju je nacionalističke stranke.

Premijer Yair Lapid, koji je također i izraelski ministar vanjskih poslova, naredio je da ambasador Noah Gal Gendler bude ukoren nakon objave Haaretzovog uredničkog teksta u kojem se traži premijerska reakcija nakon „novog dna izraelske diplomatije“.

„Po uputama premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i BiH zbog njegovog ponašanja u slučaju koji je opisan u dnevnom listu Haaretz“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Izborni plan

Dokument Ambasade koji je u središtu kontraverzi objavljen je kao odgovor na izborni plan koji je promovirao Ured visokog predstavnika, navodi Haaretz i dodaje kako kritičari predloženih izmjena izbornog zakona smatraju da bi one minimizirale politički utjecaj Jevreja, Roma i drugih manjina.

Na upit ovog lista da prokomentiraju protivljenje jevrejske zajednice predloženim izmjenama – kojima bi se konsolidirala moć etnonacionalističkih stranaka – izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo kako je stava da će to zaštititi lokalne Jevreje.

Tada su iz Ministarstva naveli kako se u spornom dokumentu izražava „podrška očuvanju prava jevrejske zajednice u državi“ i da je on napravljen „nakon lokalne inicijative za promjenu izbornog zakona i straha da bi rasprave o tome naštetile tim pravima“.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši