Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Raštanima

Prigodnim memorijalnim programom danas je kod spomen obilježja u Raštanima obilježena 29. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u ovom mostarskom prigradskom naselju.

– Tog dana ubijeno je devet civila, među njima i troje djece. Dosada nikad ranije zvanično nije obilježavana godišnjica, evo punih 29 godina, kaže Adnin Hasić član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar.

On dodaje da je to zaboravljeni zločin.

– Ovo je prvi put da se na organizovani način obilježava. Raštani su povratničko mjesto, gdje se život ponovo obnovio, 2017 godine izgrađeno je spomen obilježje i evo nakon 29 godina povratnici u Raštane inicirali su prema nama kao Udruženju civilnih žrtava rata, da pomognemo u organizaciji obilježavanja godišnjice obzirom da se tu radi i o žrtvama civilima. Kultura sjećanja je naša obaveza i moramo sačuvati od zaborava sjećanje na sve žrtve, kazao je Hasić.

A nakon što su brojne delegacije iz političkog i javnog života položile cvijeće mostarski imami u mjesnom mesdžidu proučili su hatma dovu pred duše svih nedužno ubijenih žrtava.

„Izuzetno nam je drago da smo uspjeli napraviti malo širu organizaciju već što smo to ranije uobičavali, da nam se pridružio veći broj građana Mostara i javnih radnika. Nadam se da ćemo na ovaj način uspjeti otrgnuti od zaborava zločin koji je ovdje počinjen 1993.g. na današnji dan“, kaže Ibro Dumpor.

Tog dana, prema njegovim riječima, ubijeno je devet civila među kojima i troje djece od devet do dvanaest godina. Istog dana ubijeno je i masakrirano sedam pripadnika A R BiH. Mještanima, dodaje Dumpor, podrška brojnih gostiju prije svega je ohrabrenje i od velikog značaja za njihovu budućnost jer u tom činu prepoznaju da nisu ostavljeni samima sebi i svojoj sudbini.

Džena Beglerović – Mujić prije 29 godina u jednom danu izgubila je pet članova porodice – oca Uzeira, majku Ćeru i tri sestre – Fadilu, Edinu i Šaćiru koja je imala 12 godina.

“Nisam ostala sama. Brat je uspio preživjeti, i to tako što je jedva izvukao živu glavu. Teško mi je nakon 29 godina. Teško je i u dvije-tri rečenice sažeti osjećaje kroz tih 29 godina. Ne daj Bože, nikome! Ne daj Bože, da neko osjeti moju bol i da se ikom takvo nešto ponovi. Dobro znamo šta se desilo i ko je učestvovao u zločinu“, kaže Džena.

(Vijesti.ba)

Komentariši