Macron upozorio Francuze da je došao ‘kraj obilju’

Doživljavamo veliku promjenu, upozorio je šef Francuske, referirajući se na nedavni niz ‘ozbiljnih kriza’, od Ukrajine do suše.

Ovo kroz šta prolazimo je velika promjena ili veliki preokret, rekao je Emmanuel Macron (EPA)

24 Aug 2022

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu Francuze na “veliku promjenu” koja će donijeti “kraj obilja” i “bezbrižnosti”.

“Doživljavamo veliku promjenu”, upozorio je šef države, referirajući se na nedavni niz “ozbiljnih kriza”, od Ukrajine do suše, govoreći na početku sjednice vlade.

“Možda se čini da je trenutak u kojem živimo strukturiran nizom ozbiljnih kriza (…) i moglo bi biti da neki vide našu sudbinu kao stalno upravljanje krizama ili hitnim situacijama. Što se mene tiče, vjerujem da je ovo kroz šta prolazimo više velika promjena ili veliki preokret”, izjavio je Emmanuel Macron tokom govora pred svojim ministrima, koji je ovaj puta vanredno prenošen.

‘Velika zebnja’

Na ovu situaciju “naši sunarodnjaci mogu reagirati velikom zebnjom”, rekao je Macron i zbog toga pozvao članove vlade da, kako je izvijestila agencija AFP “imenuju stvari vrlo jasno i bez katastrofičnosti”.

“Očekujem da vlada poštuje danu riječ i obaveze koje smo preuzeli prema naciji”, dodao je Macron, prenosi Hina.

Predsjednik je pozvao svoje ministre da ne pokleknu pred demagogijom i da budu ozbiljni i vjerodostojni.

“Uvijek može izgledati privlačno reći ono što ljudi žele čuti (…), ali prvo se morate pitati je li to učinkovito i korisno“, dodao je.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši