Kako velike vrućine uništavaju tri najveće svjetske ekonomije?


Širom svijeta, rijeke koje podržavaju globalni rast — Jangce, Dunav i Kolorado — presušuju, ometaju kretanje robe, petljaju sa sistemima za navodnjavanje i otežavaju elektranama i fabrikama da ostanu hladne.

Širom svijeta, rijeke koje podržavaju globalni rast — Jangce, Dunav i Kolorado — presušuju, ometaju kretanje robe, petljaju sa sistemima za navodnjavanje i otežavaju elektranama i fabrikama da ostanu hladne.Podijelite

Procijeniti koliko će klimatske promjene biti katastrofalne za globalnu ekonomiju – uvijek je bilo izazovno. Međutim, ovog ljeta – sve je očiglednije da će se ekonomski troškovi brzo gomilati.

Ekstremne vrućine, suša, pogađaju tri najveće svjetske ekonomije: Sjedinjene Američke Države, Kinu i Evropsku uniju. Povećavaju se problemi radnicima i preduzećima u vrijeme kada ekonomski rast naglo usporava i povećava se pritisak na rast cijena.

Zašto?

Kina se suočava sa najžešćim toplotnim talasom u posljednjih šest decenija, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa u desetinama gradova.

Kineska provincija Sečuan, u kojoj su fabrike ove sedmice obustavile proizvodnju, centar je za proizvođače poluprovodnika i solarnih panela. Ograničenje snage pogodit će fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svjetskih elektronskih kompanija, uključujući Apple, dobavljača Foxconn i Intel.

Pokrajina je također epicentar kineske industrije rudarstva litijuma. Gašenje može povećati cijenu sirovine, koja je ključna komponenta u baterijama za mobilne telefone, prenosne računare i električne automobile.

Susjedni grad Chongqing, koji se nalazi na ušću rijeka Jangce i Jialing, također je naredio fabrikama da obustave rad na sedmicu do sljedeće srijede kako bi uštedjeli električnu energiju, izvještavaju državni mediji ove zemlje.

Isušeni Dunav izazov za živi svet i saobraćaj


Prognoze za kinesku ekonomiju za ovu godinu su već smanjene kao posljedica svega toga, prenosi CNN.

Analitičari Nomure su u četvrtak smanjili svoju projekciju rasta BDP-a za 2022. na 2,8 posto – daleko ispod vladinog cilja od 5,5 posto – dok je Goldman Sachs smanjio svoju prognozu na 3 posto.

Ključni period za kineske usjeve

Kineski premijer Li Keqiang je bio jasan: “Trenutno smo na najtežoj tački ekonomske stabilizacije.”

Kina će pokušati zaštititi ovogodišnju žetvu od rekordne suše “zasijavanjem oblaka”, koristeći reagense za stvaranje kiše.PROČITAJTE I OVO:Kina će hemikalijama izazivati kiše

Vlasti će pokušati pojačati kišu stvaranjem oblaka pomoću hemikalija i prskat će usjeve agensom koji zadržava vodu kako bi se ograničilo isparavanje, saopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

Smanjen prinos od žetve u Kini imao bi globalne posljedice jer bi utjecao na rast uvoza, što bi dodatno povećalo pritisak na inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, piše Associated Press.

Narednih deset dana su ključni za usjeve riže u južnoj Kini, potcrtali su iz kineskog resornog ministarstva.

Njemačka rijeka Rajna se smanjuje, a u međuvremenu, pala je ispod kritičnog nivoa, ometajući protok plovila. Rijeka je ključni kanal za hemikalije i žitarice, kao i robu — uključujući ugalj, za kojim je veća potražnja jer se zemlja utrkuje da napuni skladišta prirodnim gasom prije zime. Pronalaženje alternativnih oblika tranzita je teško s obzirom na nedostatak radne snage.

“Samo je pitanje vremena kada će se postrojenja u hemijskoj ili industriji čelika zatvoriti, mineralna ulja i građevinski materijali neće stići na svoje odredište, ili više neće moći da se obavljaju transporti velikih i teških količina”, navodi Holger Lösch, zamjenik direktora Federacije njemačke industrije, u ovosedmičnom saopštenju.

Nizak vodostaj duž Rajne smanjio je za oko 0,3 procentna poena njemačku ekonomsku proizvodnju u 2018. godini, kaže Carsten Brzeski, globalni šef makro sektora u ING-u.

Ali u tom slučaju niska voda nije bila problem sve do kraja septembra. Ovaj put bi to moglo smanjiti BDP za najmanje 0,5 procentnih poena u drugoj polovini ove godine, procijenio je.

Kako ekstremne vrućine utiču na mentalno zdravlje?

Njemačkoj treba “ekonomsko čudo”

Ekonomsko raspoloženje u Njemačkoj nastavilo je opadati u avgustu, pokazuju podaci objavljeni ove sedmice. Brzeski je rekao da bi zemlji “trebalo ekonomsko čudo” kako bi izbjegla pad u recesiju u narednim mjesecima, navodi se u tekstu CNN-a.

Nije to samo Rajna. Širom svijeta, rijeke koje podržavaju globalni rast — Jangce, Dunav i Kolorado — presušuju, ometaju kretanje robe, petljaju sa sistemima za navodnjavanje i otežavaju elektranama i fabrikama da ostanu hladne.PROČITAJTE I OVO:Suša na Rajni dodatno prijeti njemačkoj ekonomiji

U isto vrijeme, vrućina ometa transportne mreže, opterećuje napajanje strujom i šteti produktivnosti radnika.

Na američkom Zapadu, velika suša isušila je najveće akumulacije u zemlji, prisiljavajući saveznu vladu da provede nova obavezna isključenja vode. To takođe tjera farmere da uništavaju usjeve.

Gotovo tri četvrtine američkih poljoprivrednika kaže da ovogodišnja suša šteti njihovoj žetvi – uz značajan gubitak usjeva i prihoda, prema istraživanju Američke federacije poljoprivrednih biroa, osiguravajuće kompanije i lobističke grupe koja zastupa poljoprivredne interese.

Istraživanje je sprovedeno u 15 država od 8. juna do 20. jula u ekstremno sušnim regionima od Teksasa preko Sjeverne Dakote do Kalifornije, što čini skoro polovinu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

U Kaliforniji – državi s visokim urodima voća i orašastih plodova – 50% farmera je reklo da moraju ukloniti drveće i višegodišnje usjeve zbog suše, što će uticati na buduće prihode.

Bez značajnih ulaganja u nadogradnju infrastrukture, troškovi će samo rasti, napomenuo je Bob Ward sa Londonske škole ekonomije, za CNN.

Spremanje na najgori scenario

“Postoje znakovi da ove epizode vrućine s vremenom ne postaju samo malo intenzivnije i učestalije. To se dešava na neki ne baš postepen način, a to će otežati adaptaciju”, dodao je.

Globalna ekonomija je već bila pod pritiskom. Evropa je u velikom riziku od recesije jer cijene energije rastu, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu.PROČITAJTE I OVO:Zašto poljoprivrednici ne mogu sami spasiti poljoprivredu?

Visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi ugrožavaju rast Sjedinjenih Američkih Država. Kina se bori s posljedicama oštrih karantina zbog korona virusa i krize nekretnina.

Ekstremne vremenske prilike mogle bi pogoršati “postojeće tačke” duž lanaca snabdjevanja, što je glavni razlog zašto je inflaciju teško srušiti, pojasnio je Ben May iz Oxford Economics.

“Ovi događaji imaju kapacitet da budu prilično značajni za određene regije koje su pogođene”, rekao je May, koji je direktor globalnog makro istraživanja u pomenutoj kompaniji.

Bob Ward sa Londonske škola ekonomije zaključuje:

“Ne bi nas trebali iznenaditi događaji toplotnog talasa. Oni su upravo ono što smo predvidjeli i dio su trenda: Češći, intenzivniji, u cijelom svijetu.”

Jačina “bola” može zavisiti od toga koliko dugo traju toplotni talasi i nedostatak kiše. Ali u zemljama poput Njemačke, stručnjaci upozoravaju da je na vidiku malo olakšanja, iako se kompanije spremaju na najgori scenario.

Komentariši