Iz EU stigla oštra opomena Vučiću zbog Vulina

Iz EU stigla oštra opomena Vučiću zbog Vulina

Foto: Agencije

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je za “Novu” da je posjeta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi “PR šou” koji može da ima negativne posljedice po pozicije Srbije u pregovorima o statusu Kosova.

On kaže da ne zna da li se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić redovno čuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i da li međusobno usklađuju politiku, ali da bi to, ukoliko se ispostavi istinitim, ukazivalo da se Srbija kreće putem Turske i statusu vječitog kandidata za članstvo u EU.

Poslanik Evropskog parlamenta rekao je za „Novu“ da je posjeta ministra unutrašnjih poslova Moskvi još jedan korak unazad Srbije, kad je riječ o njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Ne vidim drugi razlog zbog čega se ova posjeta realizovala, osim da se stvori tenzija između Srbije i Evropske unije. Znam da je u pozadini pitanje Kosova, ali ovakve inicijative i posjete, kao i poruke da će Rusija podupirati Srbiju po pitanju Kosova, nisu mi jasne. Srbija ima saveznike i unutar Evropske unije i po pitanju Kosova joj ne treba savezništvo sa Rusijom. Bilo bi mnogo bolje i pametnije za Srbiju da stvori dobre i jake veze sa onim zemljama u EU koje imaju veoma jasan stav po ovom pitanju“, smatra Grošelj.

On smatra da je Vulinova posjeta Moskvi zapravo “PR šou” koji će imati veoma negativne posljedice po pozicije Srbije u pregovorima o statusu Kosova.

“Srbija ima pogrešnu predstavu da će Rusija, kao stalna članica Svjeta bezbjednosti UN, biti u poziciji da joj osigura zaleđinu po pitanju Kosova. Međutim, to pitanje se neće rješavati u Savjetu bezbjednosti, već, kao što je to očigledno, kroz pregovore Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU i uz učešće Sjedinjenih Američkih Država”, objašnjava on.

Grošelj se osvrnuo i na izjavu Lavrova da se “Putin i Vučić redovno čuju i usklađuju svoje korake”, rekavši da ne zna da li je to tačno.

“Ako je ovo tačno, to onda znači da će Srbija krenuti putem Turske i biti decenijama kandidat za članstvo u EU, a nikad neće biti zemlja članica. Ipak, mislim da to nije u interesu Srbije. Zvanična srpska politika iritira zapadne zemlje koje će na kraju, voljeli to ili ne, odlučivati kakav će biti status Kosova i kakvo će biti stanje na Zapadnom Balkanu. To je sasvim jasna poruka koja je poslata iz Vašingtona i Brisela”, naglašava on.

Kako će Rusija pomoći Srbiji

Grošelj se pita i na koji način Rusija može da pomogne Srbiju u trenutnim okolnostima.

“Obje zemlje su članice EU i NATO. Otkazivanje posjete Sergeja Lavrova vrlo jasno pokazuje u kakvom je okruženju Srbija. Na veliko moje razočarenje, zbog svega što smo do sada vidjeli, Srbija je po nekim pitanjima bliža Rusiji. Međutim, važno je istaći da je ekonomski i kulturno Srbija oduvjek bila dio Evrope. Ako gledamo gdje građani Srbije žele da odu, onda nam je jasno da je Srbija još uvijek bliža EU”, zaključuje sagovornik.

(Vijesti.ba)

Komentariši