Džaferović: Dodikova krivična prijava neutemeljena i neozbiljna


Presjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Presjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno kako je krivična prijava koju je drugi član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik podnio protiv njega 24. augusta “neozbiljna, neutemeljena i promašena inicijativa”.

“O zvaničnim stavovima BiH o Ukrajini i obavezi predsjedavajućeg da predstavlja BiH, na temelju zvaničnih stavova, sve se zna i nema potrebe da se dodaje. Umjesto da radi svoj posao, kao što bi ozbiljan čovjek na njegovom mjestu činio, gospodin Dodik traži izgovore pred sve češćim kritikama da se nije snašao na ovoj poziciji i da odlazi s nje bez rezultata”, navodi se iz Džaferevićevog kabineta za RSE.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv drugog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića.

Kako je naveo u objavi na svom zvaničnom Tviter profilu tužbu podnosi jer je Džaferović “samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme”.PROČITAJTE I OVO:Dodik tuži Džaferovića zbog učešća na samitu Krimske platforme

Ističe se kako je u prijavi navedeno da je Džaferović “zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku”.

“Republika Srpska (je) spriječena da u konkretnom slučaju iskaže zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorije Republike Srpske o ovom važnom pitanju spoljne politike”, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Iz Tužilaštva BiH su za RSE kazali kako “obično treba par dana da prijava stigne na adresu kako se se potom uzela u razmatranje”.

Iz Džaferovićevog kabineta je 22. augusta rečeno da je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH istog dana odbačen Dodikov prijedlog da Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme.PROČITAJTE I OVO:Odbijen Dodikov prijedlog da BiH zauzme neutralan stav o ruskoj agresiji na Ukrajinu

Takav potez je objašnjen time što je poziv za učešće na konferenciji Džafereović dobio od Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine. Konferencija je održana 23. augusta.

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbijen je i Dodikov prijedlog da BiH zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a. Pokrenuo ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014.godine.

Komentariši