Dodik prijeti da će blokirati sve razvojne projekte i inozemne donacije BiH

Sankcionirajući Dodikovu secesionističku politiku, Njemačka je suspendirala finansiranje gradnje važne dionice autoceste na koridoru Vc koji prolazi kroz RS i gradnju vjetroelektrane u Hercegovini.

Dodik je također podnio kaznenu prijavu i predložio smjenu Džaferovića s pozicije rotirajućeg predsjedatelja zbog kršenja ustava (EPA)

24 Aug 2022

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u srijedu kako će blokirati razvojne projekte i inozemne donacije ako članice Evropske unije budu sprječavale projekte koji bi se trebali realizirati na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), prenosi Hina.

Sankcionirajući Dodikovu secesionističku politiku, Njemačka je suspendirala finansiranje gradnje važne dionice autoceste na koridoru Vc koji prolazi kroz RS i gradnju vjetroelektrane u istočnoj Hercegovini.

Članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su dati suglasnost za gradnju još jednog plinovoda kojim bi se RS povezala sa Srbijom kao i za izgradnju aerodroma u Trebinju koju bi finansirala Srbija.

Milijarde eura će biti blokirane

Dodik sada kao protumjeru najavljuje da će se na isti način ponašati u situacijama u kojima kolektivno predsjedništvo BiH treba formalno odobriti projekte koji se finansiraju iz inozemstva ili međudržavne sporazume, a provode se u entitetu Federacija BiH.

Milijarde eura bit će blokirane i sve dok u Predsjedništvu BiH dva člana budu uslovljavala ili blokirala projekte na kojima inzistiraju u RS, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Zbog toga je na sjednici predsjedništva uskratio suglasnost za imenovanje novog njemačkog ambasadora u BiH.

Dodik podnio kaznenu prijavu protiv Džaferovića

Kazao je kako Džaferović i Komšić nisu prihvatili nijednu tačku dnevnog reda koju je predlagao što je doživio kao dokaz “patološke mržnje prema RS”.

Dodik je također podnio kaznenu prijavu i predložio smjenu Džaferovića s pozicije rotirajućeg predsjedatelja zbog kršenja ustava i poslovnika o radu te zbog “lažnog predstavljanja”.

Povod za to je Džaferovićevo sudjelovanje na online konferenciji Krimske platforme u utorak na poziv Ukrajine na kojoj su predstavnici više od 50 država potvrdili podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Između ostalog predložio je da se BiH pridruži Otvorenom Balkanu, a potom je predložio krivični progon visokog predstavnika Christiana Schmidta.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši