Čavara imenovao sudije Ustavnog suda Federacije BiH

Na imovanje sudija entitetskog Ustavnog suda se čekalo od 2019. godine, zbog čega je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine dospio na američku crnu listu.

Marinko Čavara koji je za predsjednika FBiH izabran kao kadar HDZ-a BiH odobri je imenovanje četvero sudija u Ustavni sud FBiH nakon što je to od njega izričito zatražio Viski predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt (Al Jazeera)

24 Aug 2022

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara imenovao je u srijedu četveroi nedostajućih sudija Ustavnog suda entiteta  Federacije Bosne i Hercegovine, na šta se čekalo od 2019. godine, zbog čega je Čavara dospio na popis osoba koje su Sjedinjene Američke Države kaznile zabranom putovanja u tu zemlju i zamrzavanjem imovine.

Kako je objavio u obraćanju novinarima u Sarajevu, u taj entitetski sud je imenovana Ajša Softić iz reda Bošnjaka, Mirko Milićević iz reda Hrvata te Branimir Orašanin i Dubravko Čampara iz reda Srba i reda Ostalih.Hoće li se potpredsjednici FBiH usaglasiti sa Čavarinom listom sudija?

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je nepopunjen posljednje tri godine, jer je od ukupno devet u Sudu bilo samo pet sudija.

Uloga entitetskih sudija

Popuna Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine ključna je da bi on mogao normalno raditi, ali i da bi profunkcioniralo Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa osporava donošenje zakona u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Čavara, koji je za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine izabran kao kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, odobrio je imenovanje četvero sudija u Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine nakon što je to od njega izričito zatražio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Iz američke ambasade u Sarajevu upozorili su kako politički lideri u Bosni i Hercegovini uporno odbijaju riješiti dugogodišnja institucionalna pitanja te da je trenutna “toksična politička kultura” opasna po stabilnost zemlje.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović smatra da je potez Čavare, odnosno imenovanje četvero sudija entitetskog Ustavnog suda, pokušaj dalje blokade i skidanje vlastite odgovornosti.

Dunović: ‘Kafa s kandidatima’ nije intervju

Istakao je da se Čavara prilikom odluke o imenovanju sudija nije konsultirao s potpredsjednicima te da je tu odluku dobio tek pošto je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine saopćio medijima.

“Ovo doživljavam kao pokušaj prebacivanja odgovornosti i ne baš najkonstruktivnije rješenje. Mislim da mora razgovarati s potpredsjednicima [Federacije Bosne i Hercegovine] o imenima ukoliko želi dobiti saglasnost”, poručio je Dunović.

“Ta četiri kandidata ne mogu postati sudije dok mi ne stavimo potpise i dok ih Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne imenuje”, naglasio je Dunović.

Evidentno je, dodao je on, da kako god Čavara tumačio Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i kako god on tumačio saglasnost potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ta suglasnost je neophodna “i evidentno je da se ona ne može dobiti u tri minute, nakon njegovih intervjua koje naziva ‘kafa s kandidatima'”.

“To je neodgovorno ponašanje političara koji se nalazi na tako visokoj izvršnoj poziciji”. kazao je Dunović i dodao da će u narednim danima pokušati razgovarati o imenovanju sudija, “ali ne na način da se blokada nastavi”.

Pokušaj prebacivanja odgovornosti

“Mislim da je njegovo imenovanje i ovakvo dostavljanje dokumenta – prvo medijima, a onda potpredsjednicima – isključivo pokušaj prebacivanja odgovornosti, da nije on kriv za nešto što je isključivo on kočio od 2019. Godine”, istakao je Dunović.

Mišljenja je da Čavara, osim što pokušava prebaciti odgovornost na potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, pokušava dobiti i na vremenu kako Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne bi imao kada zasjedati, zbog izbora zakazanih za 2. oktobar.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović izjavila je u srijedu da je, odlukom o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Čavara, bez prethodnog razgovora sa dvoje potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine , “predložio nešto što traje od 2016. godine.

“To govori ne samo o bahatosti, nego i ignoriranju institucija i potpredsjednika i ignoriranju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Bez obzira koliko kolega predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine želi ostaviti utisak dobronamjerne i konstruktivne osobe, mislim da to sve pada u vodu činjenicom da za ovih nekoliko godina nikad nije napravio sastanak po tom pitanju s kolegama, a to mu je ustavna obaveza”, rekla je ona novinarima u Sarajevu.

Podsjeća da je Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine definirano da proces imenovanja sudija i listu predlaže predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, uz saglasnost dva entitetska potpredsjednika.

Ustav jasno definirao proces imenovanja

“Saglasnost ne podrazumijeva informiranje nas kao potpredsjednika. To podrazumijeva saglasnost na imena kandidata, nacionalnu strukturu, na struku… Da bismo dali saglasnost na imena koja idu prema Domu naroda [Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine] snosimo odgovornost. Ustav [Federacije Bosne i Hercegovine] je jasno definirao proces imenovanja, predsjednik predlaže uz saglasnost [Federacije Bosne i Hercegovine]”, kazala je.

Na pitanje šta će se dešavati dalje, odgovorila je kako ne zna, “ali sigurno ne mogu biti toliko neodgovorna da dajem potpis na nešto što nije usaglašeno”.

“Mislim da je red da se sjedne i usaglasi. Nas troje, predsjednik i dva potpredsjednika [Federacije Bosne i Hercegovine], upravo kako je to definirano Ustavom [Federacije Bosne i Hercegovine]. Smatram korektnim da razgovaramo ko je to najbolji kandidat, zadovoljavajući sve elemente i parametre potrebne za kandidata za Ustavni sud [Federacije Bosne i Hercegovine]”, naglasila je Mahmutbegović.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši