Švicarski ledenjaci se prepolovili od 1930-ih

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina (EPA)

23 Aug 2022

Nova studija pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili polovinu volumena od 1931. godine.

Studija je, također, zabilježila da proces ne pokazuje znake usporavanja, a istraživači kažu da se povlačenje ledenjaka “ubrzava”, piše Deutsche Welle, prenosi Fena.

Studija o 1.400 švicarskih ledenjaka otkrila je da oni gube volumen i čini se da se proces ubrzao u posljednjih nekoliko godina.

Univerzitet ETH u Cirihu i Švicarski savezni institut za istraživanje šuma, snijega i krajolika objavili su svoja otkrića temeljena na topografskim promjenama ledenjaka od 1931. godine.

Istraživači su otkrili da se volumen leda upola smanjio u proteklih 85 godina, do 2016. godine, a od tada su se ledenjaci povukli za dodatnih 12 posto.

Analizirano 21.700 fotografija

“Povlačenje ledenjaka se ubrzava. Pomno promatranje ovog fenomena i njegovih historijskih dimenzija je važno jer nam omogućuje odgovore kako ledenjaci reagiraju na promjenu klime”, rekao je koautor studije Daniel Farinotti.

Njihova studija, objavljena u naučnom časopisu The Cryosphere, koristila je materijal iz arhive slika TerrA, koja pokriva gotovo 86 posto područja s glečerima u Švicarskoj, analizirajući 21.700 fotografija snimljenih između 1916. i 1947. godine.

Nisu svi ledenjaci gubili led istom brzinom, naveli su istraživači.

Nadmorska visina, količine krhotina na ledenjacima i spljoštenost njegovog najnižeg dijela i najosjetljivijeg na topljenje utječu na brzine povlačenja.

Istraživači su, također, otkrili da su dva razdoblja, 1920-e i 1980-e, doživjela sporadičan rast mase ledenjaka, ali to je bilo beznačajno u odnosu na trend topljenja.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši