Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim naftovodom

Evropa je suočena s novim problemom u snabdijevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog cjevovoda.

Zapad optužuje Rusiju da ograničava isporuke energenata kako bi podigla cijene u znak odmazde zbog sankcija (EPA)

22 Aug 2022

Evropa se u situaciji smanjenih isporuka ruskog plina suočava s novim problemom u snabdijevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog cjevovoda (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije.

Kompanija CPC, koja učestvuje s oko 1,0 posto u globalnoj ponudi nafte i čiji je najveći akcionar ruski operater mreže naftovoda Transnjeft, saopćila je da je obustavljen izvoz nafte na dva od njena tri privezišta na crnomorskom terminalu, prenosi Reuters.

Iz CPC-a su naveli da je kompanija morala obustaviti utovar na dva privezišta zbog oštećenja na “tačkama na kojima su podvodne cijevi pričvršćene za rezervoare”, tako da se utovar odvija samo na jednom privezištu, zbog čega će zahtjevi za utovar morati biti smanjeni.

Konzorcij je dodao da planira zamjenu oštećenih dijelova i da traži firmu koja bi obavila taj posao, ali nije dala nikakav vremenski okvir za te radove.

Za 1.00 kubika plina 3.000 dolara

Zapad optužuje Rusiju da ograničava isporuke energenata kako bi podigla cijene u znak odmazde zbog sankcija uvedenih Moskvi nakon napada na Ukrajinu.

Rusija te optužbe negira, okrivljujući za stanje na tržištu energije zapadne sankcije i razne tehničke probleme.

Isporuke ruskog prirodnog plina u Evropu smanjene su za oko 75 posto na godišnjem nivou, a Gazprom je prošle sedmice najavio neplanirano održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke.

Cijene prirodnog plina skočile su u ponedjeljak na preko 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, pri čemu su zabrinutost pojačale obustave rada na plinskim poljima u Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Operator ukrajinskog sistema za prenos plina je objavio da poljski plinovodni sistem ima kapacitet za dopremanje ruskog plina u Evropu i da može kompenzirati zaustavljanje Sjevernog toka 1.

Iz Gazproma nisu odgovorili na upit Reutersa da li će povećati izvoz plina preko drugih ruta.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši