INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA : DOKAZANO DA JE ZLOČIN NA KORIĆANSKIM STIJENAMA BIO GENOCIDNA NAMJERA

U povodu 30. godišnjice zločina na Korićanskim stijenama oglasili su se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. Navode kako je zločin nad civilima na Korićanskim stijenama izvršen u skladu s velikosrpskom ideologijom, genocidnom namjerom za otimanje bosanske zemlje, za etničko čišćenje grada Prijedora.

U slučaju zločina na Korićanskim stijenama objekt napada je bila zaštićena bošnjačka i hrvatska etnička skupina, a ne čovjek kao pojedinac. Namjera uništenja bošnjačke i hrvatske skupine, u cijelosti ili djelomično, pretpostavlja da su žrtve odabrane zbog njihove pripadnosti.

“Ovaj zločin nije slučajan i nije sporadičan. Ovaj zločin je jedan u nizu zločina počinjenih u izvršenju zločina genocida u cilju stvaranja Velike Srbije zatiranjem države Bosne i Hercegovine i zatiranjem prije svega njenog najmnogobrojnijeg naroda, Bošnjaka. Nauka o genocidu ovo namjerno istrebljenje nevinih logoraša tretira kao jedan od najsnažnijih dokaza genocida u Prijedoru. Radi se o kolektivnom zločinu kako u pogledi izvršenja zločina, tako i u pogledu prikrivanja zločina.”

(Kliker.info-FTV)

Komentariši