Gotovo pola Evrope u opasnosti od suše

Istraživači kažu da su suhi uslovi povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od maja nadalje koji su utjecali na pad nivoa rijeka širom Evrope.

Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sisteme drugih elektrana (EPA)

23 Aug 2022

Gotovo polovici Evrope prijeti suša, navodi se u izvještaju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije.

U izvještaju se navodi da je 10. augusta 47 posto evropskog teritorija doseglo nivo upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.

Istraživači kažu da su suhi uslovi povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od maja nadalje koji su utjecali na pad nivoa rijeka širom Evrope. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sisteme drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

Raste opasnost od suše

“Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni”, navodi se u izvještaju, navodeći više od desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

“Ostatak Evrope, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uslove”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da su regije u kojima se uslovi najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. – na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumuniji.

Istraživači predviđaju da će uslovi topliji i sušniji od normalnih vjerovatno biti do novembra u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

“Nedavne oborine mogle su ublažiti uslove suše u nekim regijama Evrope”, rekli su stručnjaci. “Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina.”IZVOR: AGENCIJE

Komentariši