BRZE I OŠTRE REAKCIJE PROZVANIH: Dokument SDA donio novi potres na političkoj sceni (VIDEO)

I dok se u Dokumentu SDA, nakon navođenja krivaca, bavi i time kako riješiti aktuelnu krizu, navodeći da je potrebno jačati institucije, harmonizirati odnose i težiti demokratskim standardima Evropske unije, bez podrške Srbije i Hrvatske razornim politikama, Dodik i HNS im oštro odgovaraju.Dokument SDA (Ilustracija: FTV/Screenshot)

Vladajući ponovo u političkim prepucavanjima. Ovaj put sve zbog Dokumenta SDA u kojem su iznijeli svoje stavove o krizi, potencijalnim krivcima, ali i rješenjima. Dodik i HNS prozvani dokumentom oštro reagovali, osuđujući SDA kao glavnog rušioca Dejtonske BiH. I tako se ponovo na aktuelnoj političkoj sceni traže krivci, a ne rješenja. 

Bojkot i blokada rada državnih institucija, udar na dostignuti nivo reformi, secesionističke tendencije SNSD-a, zahtjevi za dodatnim etničkim podjelama HDZ-a BiH te odnosi sa Srbijom i Hrvatskom stavke su u kojima se ogleda politička kriza u Bosni i Hercegovini, navedeno je u Dokumentu Stranke demokratske akcije.

Bosna i Hercegovina na unutrašnjem planu trpi blokade od strane SNSD-a i HDZ-a koje imaju za cilj da je prikažu nefunkcionalnom i neodrživom. Dejtonski mirovni sporazum se ne poštuje, kao ni mnogi zakoni i odluke, kako na unutrašnjem tako i na regionalnom planu. Srbija i Hrvatska ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum te pomažu svoje satelite u BiH. 

SDA u svom dokumentu navodi da su se ove dvije zemlje kao potpisnice Dejtonskog sporazuma obavezale poštovati ga, ali izbjegavanjem potpisivanja i ratificiranja ugovora o državnoj granici čine upravo suprotno. U nastavku navode da najtežu povredu ovom sporazumu te dvije zemlje čine podržavajući destruktivne politike, konkretno SNSD-a i HDZ-a BiH. Očekivano, oni prozvani u dokumentu oštro reagirali. HNS u saopćenju proziva SDA kao glavnog rušioca Dejtonskog sporazuma. 

Pismo je puno apsolutnih neistina i autorskih osobnih političkih stavova o stanju u Bosni i Hercegovini. Ovakvo radikaliziranje javnosti i nastup prema institucijama EU nastavak je unitarističke propagande koja želi uništititi duh i tradiciju multinacionalne Bosne i Hercegovine. 

I dok se u Dokumentu SDA, nakon navođenja krivaca, bavi i time kako riješiti aktuelnu krizu, navodeći da je potrebno jačati institucije, harmonizirati odnose i težiti demokratskim standardima Evropske unije, bez podrške Srbije i Hrvatske razornim politikama, Dodik i HNS im oštro odgovaraju da oni ruše Dejton te pozivaju Srbiju i druge zemlje koje ih podržavaju da nastave. Član Predsjedništva, čak samo putem svog Instagrama. 

Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rješavanje problema u BiH, jer je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. SDA bi za početak trebalo jasno da kaže da BiH ne vide kao muslimansku zemlju, da poštuju slovo Dejtona, da uvažavaju činjenicu da su Srbi i Hrvati konstitutivni narodi.

Tako je dokument jedne stranke u kojem iznose vlastite stavove o krizi i moguća rješenja postao osnov prepucavanja. Međusobno okrivljavanje vladajućih, kako kažu – u ime naroda, bez rješavanja krize, koja te narode najviše i pogađa, svakodnevnica je već godinama. I ponovo tako svjedočimo istom – nefunkcionalnosti svjesni svi, ali očekuju da je riješe međunarodna zajednica, Srbija ili Hrvatska, jer jedni s drugima, očigledno, od igre prebacivanja krivice za trenutno stanje ne mogu stići.

Prilog pogledajte na Federalna.ba

Komentariši