Palestinci pozivaju na nastavak otpora i odbranu Al-Akse

Palestinci obilježavaju 53. godišnjicu napada na Al-Aksu, koji je 1969. godine izvršio ekstremistički australijski turist Denis Michael Rohan.

Palestinske grupe otpora pozvale su danas na odbranu kompleksa džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (EPA)

22 Aug 2022

Palestinske grupe otpora pozvale su danas na odbranu kompleksa džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) od izraelskih prekršaja i napada, javlja Anadolija.

Palestinci obilježavaju 53. godišnjicu napada na Al-Aksu, koji je 1969. godine izvršio ekstremistički australijski turist Denis Michael Rohan.

Palestinska grupa Hamas pozvala je arapske i muslimanske nacije da preuzmu svoju historijsku odgovornost za zaštitu Al-Akse od izraelskih zavjera i pokušaja judaizacije.

“Jerusalem i Al-Aksa su srž sukoba s neprijateljem i kompas za ujedinjenje našeg naroda i nacije. Nema suvereniteta ili legitimiteta okupacije ni jednog centimetra Al-Akse“, navode iz Hamasa.

Grupa Islamski džihad u Palestini je također pozvala Palestince da nastave braniti Al-Aksu svim sredstvima.

“Otpor u svim oblicima je ključ za odbranu Jerusalema, koji će ostati arapski i islamski“, navodi se u saopćenju pokreta.

Uništeni dijelovi džamije

Ekstremist Michael Rohan je 21. augusta 1969. godine zapalio džamiju Al-Aksa, uništivši nekoliko njenih dijelova, uključujući hiljadu godina staru propovjedaonicu od drveta i slonovače koja datira iz vremena proslavljenog muslimanskog osvajača Saladina.

Vatra je također uništila mihrab muslimanskog halife Omara bin al-Khattaba, zajedno sa velikim dijelovima dekorirane unutrašnjosti džamije i pozlaćenom drvenom kupolom.

Dva dana nakon napada, izraelske vlasti su uhapsile Rohana, rekavši da je patio od teške mentalne bolesti te su ga na kraju deportovali nazad u rodnu Australiju.

Muslimanske zemlje su odgovorile na incident osnivanjem multilateralne Organizacije islamske konferencije, koja je kasnije preimenovana u Organizaciju islamske saradnje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je 15. septembra 1969. godine usvojilo Rezoluciju 271, kojom je osudio destruktivni napad na džamiju i osudio Vladu Izraela zbog nepoštivanja odluka UN-a.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši