Mediji: Pet stvari koje je otkrio FBI-ev pretres Trumpove kuće

Američki portal ‘The Hill’ piše da bi se bivši američki predsjednik Trump mogao suočiti sa sve većim pravnim problemima.

Istražitelji su vjerovali da su materijali u rezidenciji Donalda Trumpa povezani s mogućim kršenjem Zakona o špijunaži (Reuters)

22 Aug 2022

Američki web portal The Hill objavio je da bi se bivši američki predsjednik Donald Trump mogao suočiti sa sve većim pravnim problemima nakon što su se pojavili novi detalji o istrazi Ministarstva pravosuđa zbog kojih je Federalni istražni birto (FBI) pretražio njegov privatni dom na Floridi.

The Hill je u izvještaju naveo da je Ministarstvo pravosuđa naporno radilo na tome da se ograniči količina informacija koje će izaći u javnost u vezi s istragama koje se vode protiv Trumpa.

Portal navodi pet stvari koje su naučene iz razvoja situacije u vezi s istragama, a u nastavku slijedi njihov sažetak:

1. Trump je meta istraga

Iako su vrlo osjetljivi materijali na kojima se temelji nalog za pretres ostali zapečaćeni, sudija koji je vodio slučaj nedavno je dao javnosti na uvid jedan od sudskih spisa.

Istražitelji su vjerovali da su materijali u Trumpovoj rezidenciji povezani s mogućim kršenjem Zakona o špijunaži, zakona iz razdoblja Prvog svjetskog rata, osmišljenog kako bi se zaštitile vitalne tajne nacionalne sigurnosti zemlje.

Čini se da ovi novi detalji dodatno podupiru teoriju da je sam Trump meta istraga koje su u toku.

2. Tvrdnje o trajnoj naredbi

Kao dokaz da se Ministarstvo pravosuđa neće zadovoljiti samo time da se osigura povrat povjerljivih materijala, čini se da su njegovi istražitelji bili u kontaktu s bivšim dužnosnicima iz Trumpove ere u vezi s njegovom tvrdnjom da je deklasificirao sadržaj tih dokumenata, jer je Trump rekao da je izdao “trajnu naredbu” da se sa svakog dokumenta skine oznaka tajnosti.

Američki portal je citirao stručnjake za Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji su rekli da, iako je Trump kao predsjednik imao široke ovlasti za deklasificiranje dokumenata, izvršavanje tih ovlasti obično se provodi od slučaja do slučaja, uz obavještavanje drugih agencija koje se bave čuvanjem povjerljivih dokumenata kako bi ih mogli prikladno reklasificirati u vlastitom sistemu.

3. Trump želi otkriti sve dokumente

Taylor Bodowich, glasnogovornik bivšeg predsjednika, rekao je prošle sedmice da je Trump jasno iznio stav da bi američkom narodu trebalo dopustiti da vidi punu i neredigiranu pismenu izjavu kojom se dozvoljava pretres i upad u njegov dom.

4. Ministarstvo pravosuđa i cenzura izjave

Druga stvar koja je evidentna iz istraga koje su u toku jeste da Ministarstvo pravosuđa ne želi objaviti svoju potpunu pismenu izjavu kojom se opravdava izdavanje naloga za pretres, tvrdeći da informacije koje sadrži predstavljaju ”putokaz” za istragu koja je u toku, a uključuju “vrlo osjetljive informacije o svjedocima” i “specifične istražne metode”.

5. Što sve ovo znači za Trumpa?

Neki stručnjaci smatraju da je mala vjerovatnoća da će Trump na kraju biti optužen zbog dokumenata pronađenih u njegovom domu.

Međutim, političke posljedice se, prema njihovom mišljenju, još uvijek mogu nazirati na horizontu zbog njegove želje da se kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima 2024. godine.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši