KĆERKA PUTINOVOG GURUA : U EKSPLOZIJI AUTOMOBILA BOMBE NADOMAK MOSKVE UBIJENA DARIJA DUGINA

Darija Dugina, kćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju „Putinovim mozgom“ i glavnim ideologom Kremlja, poginula je u eksploziji automobila nadomak Moskve, potvrdio je danas agenciji Tas  Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak nastradaloj djevojci.

Darja Dugina (30), poginula je kada joj je vozilo eksplodiralo, zapalilo se i izletjelo izvan ceste. Vjeruje se da je njezin otac, Aleksander Dugin, bio stvarna meta, budući da je ona vozila njegov automobil, rekli su izvori ruskoj državnoj agenciji TASS.

Prijatelj porodice  je za TASS rekao da su se Dugin i njegova kći trebali vratiti s muzičkog  festivala u istom automobilu, ali je otac u posljednji trenutak odlučio putovati odvojeno. Policija je potvrdila novinskoj agenciji da je žena koja je vozila SUV poginula kada je vozilo eksplodiralo u selu Bolšije Vjazemi.

Snimka koja se širi društvenim mrežama prikazuje Dugina na rubu ceste kako promatra vozilo u plamenu dok stižu spasilačke službe. Drži se za glavu u šoku.

Dugin je istaknuti nacionalist kojeg se obično naziva “Putinovim mozgom”. Smatra se da ima snažan utjecaj na svjetonazor ruskog vođe i ključna je figura iza ideologije koju su prihvatili mnogi u Kremlju, izvijestio je BBC. Njegova kćer Darja bila je poznata novinarka i podržavala je ruske akcije u Ukrajini. Ranije ove godine sankcionirale su je SAD i Velika Britanija zbog doprinosa online “dezinformacijama” o ratu.

U majskom  intervjuu za ruski portal geopolitika.ru rat je nazvala “sukobom civilizacija” i bila je ponosna što su i ona i njezin otac sankcionirani. Denis Pušilin, šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck u okupiranoj regiji Donbas u Ukrajini, za ovaj napad je okrivio “teroriste” iz Ukrajine. Mnogo ruskih korisnika preko Telegrama također upiru prstom u Ukrajinu kao krivca za napad auto-bombom, izvijestio je New York Post, prenosi Geopolitika.news.

Čelnik proruskih separatista u Donjecku ne navodeći dokaze optužio je “teroriste ukrajinskog režima” za pokušaj “likvidacije Aleksandra Dugina”, nakon što je kći ruskog filozofa poginula u eksploziji automobila kod Moskve.

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubojstvu Dugine, novinarke i politologinje. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti što se dogodilo, a pritom razmatraju “sve verzije”. 

Vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. TASS prenosi kako je vozilo bilo njegovo te da je on s kćeri prisustvovao na festivalu izvan Moskve. 

Denis Pušilin, proruski čelnik Donjecka koji za to optužuje Ukrajinu, na Telegramu je kazao kako će Darija Dugin ostati zapamćena kao “prava ruska cura”. 

S druge strane, promatrači u Ukrajini smatraju kako njezine snage trenutno nisu sposobne izvesti takav napad. 

U isto vrijeme  Ukrajina poriče da ima bilo kakve veze sa  ubistvom kćeri Aleksandra Dugina.

“Mi nismo kriminalna država, za razliku od Rusije”, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa predsjedničkog ureda Volodimira Zelenskog.

(Kliker.info-agencije)

Komentariši