Izaslanik Emirata vraća se u Iran nakon godina zategnutih odnosa


Zastave Irana i EAE, ilustracija

Zastave Irana i EAE, ilustracijaPodijelite

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopštili su 21. augusta da će se njihov ambasador u Iranu Saif Mohammed Al Zaabi vratiti u Teheran u narednim danima, više od šest godina nakon što je ova arapska država Perzijskog zaljeva smanjila veze s Islamskom Republikom.

Taj potez je u skladu s naporima UAE da ojačaju odnose s Iranom “radi postizanja zajedničkih interesa dviju zemalja i šireg regiona”, navodi se u objavi Ministarstva vanjskih poslova.

UAE su smanjile veze s Iranom nakon što je Saudijska Arabija prekinula svoje odnose s Teheranom u januaru 2016. Taj potez uslijedio je, pak, nakon napada na saudijske diplomatske misije u Iranu nakon što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika.PROČITAJTE I OVO:Zbližavanje Izraela, SAD i arapskih partnera oko Irana

Iran sa većinom šiita i Saudijska Arabija predvođena sunitima održali su nekoliko rundi pregovora od aprila prošle godine u pokušaju da poprave odnose.

Kuvajt je prošle sedmice imenovao novog ambasadora u Teheranu po prvi put od 2016. Kuvajt je povukao svog ambasadora iz Teherana nakon što je Saudijska Arabija prekinula veze sa svojim regionalnim rivalom.

Na osnovu izvještaja Reutersa i AP-a

Komentariši