Haaretz: Izrael bacio diplomatsku bombu na bosansku politiku

Haaretz: Izrael bacio diplomatsku bombu na bosansku politiku

Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani, koja je zadužena i za BiH u svom saopćenju je, ranije ovog mjeseca, navela da su Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona dobrodošli, što je izazvalo niz reakcija.

O tome su za The Haaretz pisali Reuf Bajrović i međunarodna analitičarka Tanja Domi (Tanya).

Kako pišu u Haaretzu, “izrazito je neopravdan čin izraelskog političkog uplitanja u bosansku krhku i lomljivu politiku što prijeti da naškodi odnosima s obje strane”.

– Jakob Finci, nedavno penzionisani predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni, izjavio je da je “začuđen” tim činom Izraela miješanja u bosanske unutrašnje stvari.

Nepoželjno miješanje

Izraelsko nepoželjno miješanje izazvalo je reakciju među Bošnjacima – većinskom stanovništvu, koje ima dobro dokumentovanu historiju vjekovima zajedničkog života u miru sa Jevrejima.

Jevrejski lideri širom svijeta stali su uz Bošnjake kada su oni bili meta za istrebljenje srpskih nacionalista. Jevrejska zajednica dala je brojnim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim bosanskim državljanima siguran prolaz iz Sarajeva tokom opsade 1992-1995, a mnogi su i dalje zahvalni jevrejskoj zajednici za njihove humanitarne programe, odnosno pakete hrane i lijekove koji su dati hiljadama ljudi.

– Jasno je da izraelska vlada slabo razumije historiju HDZ-a, političke stranke bosanskih Hrvata, koju je odabrala podržati. Općine kojima upravlja HDZ imaju brojne ulice koje nose imena važnih ličnosti koje su služile u nacističko-marionetskoj Nezavisnoj državi Hrvatske (NDH) – stoji u analizi.

Posjete Dragana Čovića prošlog mjeseca Jerusalemu kao i Milorada Dodika bili su pokušaji poticanja izraelske javnosti, kao i veoma cijenjenih izraelskih institucija, pišu oni.

Rezultat uspješnog lobiranja ili konfuzije

– Čovićeva stranka glasala je protiv preimenovanja naziva ulica koje veličaju nacističke saradnike i simpatizere u općinama pod kontrolom HDZ-a, a nedavno je Čović čak i odao počast palim fašističkim ustaškim vojnicima, koji su služili Trećem Rajhu, kod Mostara – navode.

Istraživač jevrejskog genocida, Menachem Rosensaft, nazvao je Dodika “ultranacionalističkim poricateljem genocida”. Ipak, dijelovi izraelskog političkog establišmenta odlučili su sarađivati sa Dodikom, koji je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako sumnja lider bosanskih Jevreja Jakob Finci, Čović i Dodik su uspjeli da ubijede ili izmanipulišu izraelskom vanjskom politikom i birokratijom da radi protiv interesa čak i Jevreja zajednice u Bosni.

Finci je objavljeni memorandum nazvao “kontradiktornim” i ustvrdio da je to “ili rezultat uspješnog lobiranja ili konfuzije”.


(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši