Erdogan: Balkan je posebno važan za Tursku

Erdogan: Balkan je posebno važan za Tursku

Foto: Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Balkan posebno važan za Tursku, najavljujući posjetu tri balkanske zemlje u prvoj sedmici septembra.

– Četvrti sondažni brod Turkiye ‘Abdulhamid Han‘ simbol je volje da se brane interesi zemlje na Mediteranu – rekao je Erdogan.

Turski brod za sondažna bušenja “Abdulhamid Han” započeo je prošle sedmice istraživanje na bušotini “Yorukler-1” u Sredozemnom moru. Istraživačka misija trajaće dva mjeseca nakon čega će biti objavljeni rezultati.​​​​​​

Brod “Abdulhamid Han“, nazvan po jednom od osmanskih sultana, pridružio se dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljovodonika.

Ranije je Erdogan izjavio da vjeruje da će ovaj sondažni brod donijeti dobre vijesti narodu Turske, kao što je i otkriće od 540 milijardi kubnih metara gasa u Crnom moru.

– Čak je i početak slanja ukrajinskog žita u svijet preko naše zemlje ključan razvoj za čovječanstvo – rekao je Erdogan nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Turske Ankari.

Erdogan je rekao da svi mogu biti svjedoci da je Turska učinila sve da bi osigurala mir između Rusije i Ukrajine.

– Naš cilj je da okupimo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog nadamo se u ne tako dalekoj budućnosti, da bi riješili krizu – dodao je on.

O smrtonosnim saobraćajnim nesrećama koje su se tokom vikenda dogodile u jugoistočnim pokrajinama Mardin i Gaziantep u kojima su poginule desetine ljudi, Erdogan je rekao da će Turska provesti potrebne mjere u svim područjima, posebno u saobraćaju i bezbjednosti vozila.

On je dodao da će protiv odgovornih biti preduzete potrebne mjere.

Turska, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina prošlog mjeseca su postigle dogovor o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru Južne, Černomorsk i Odesa, koje su se tu nalazile mjesecima zbog rusko-ukrajinskog rata koji je počeo krajem februara.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar kojeg čine predstavnici triju zemalja i UN-a, a cilj je nadzirati isporuke.

(Vijesti.ba / Oslobođenje)

Komentariši