Česi Ukrajini šalju po 1968 kruna u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine

Česi koriste poseban kod za plaćanje da bi donirali 1968 kruna na postojeći račun koji je, za prikupljanje sredstava, otvorila ambasada Ukrajine u Češkoj.

Dana 1. avgusta 1968. sovjetske trupe su sa saveznicima prešle granice Čehoslovačke, tadašnje članice istočnog bloka, u nastojanju da uguše pokret za demokratske reforme, započet ranije te godine i poznatiji kao Praško proljeće (EPA)

22 Aug 2022

Češki državljani skupljaju za Ukrajinu tačno 1968 kruna (oko 185 eura) da bi stanovnicima pomogli u odbrani od ruskih napada, a upravo tu svotu su izabrali u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine na tadašnju Čehoslovačku, saopćila je u nedjelju ukrajinska ambasada, prenosi Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. februara te je dosad odnijela hiljade ljudskih života, na bijeg je natjerala milione Ukrajinaca te je uzrokovala golemu štetu u iznosu od više milijardi dolara. Sljedeći sedmice napad ulazi u sedmi mjesec.

Česi koriste poseban kod za plaćanje da bi donirali 1968 kruna na postojeći račun koji je, za prikupljanje sredstava, otvorila ambasada Ukrajine u Češkoj.

“I za vrijeme vikenda na naš račun stiže više desetaka uplata u vrijednosti od 1968 kruna. Hvala vam puno, naši češki prijatelji!” objavila je ambasada na Twitteru.

Gušenje demokratskih promjena

Dana 1. avgusta 1968. sovjetske trupe su sa saveznicima prešle granice Čehoslovačke, tadašnje članice istočnog bloka, u nastojanju da uguše pokret za demokratske reforme, započet ranije te godine i poznatiji kao Praško proljeće.

Sovjetske, poljske, istočnonjemačke, bugarske i mađarske trupe prešle su taj dan čehoslovačku granicu. Vojnici su ubili na desetke civila, a okupacija koja je uslijedila natjerala je više desetaka hiljada u progonstvo.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši