Vučić dobio podršku Srba sa Kosova za kompromis oko dokumenata i tablica


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u Beogradu sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba, 21. avgust 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u Beogradu sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba, 21. avgust 2022.Podijelite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. avgusta da su Srbi na Kosovu dali podršku vlastima u Srbiji da pronađu kompromisno rešenje.

Ono što su, kako je rekao, tražili jesu garancije da neće doživeti pogrom, što im je Vučić, prema njegovim rečima, garantovao.

“Grčevito ćemo tražiti kompromis narednih deset dana. Nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se, čak i kada to uspemo, da nas čeka sledeća ‘krivina’ brzo, pa sledeća i plašim se da je Rubikon pređen”, rekao je Vučić.Vučić je rekao da će, ukoliko se ne dođe do rešenja, Srbi napustiti kosovske institucije.

Predsednik Srbije je naveo i da će učiniti sve da se dođe do rešenja.

On je rekao i da je tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova 21. avgusta obavešten da će, ukoliko se ne dođe do rešenja, Srbi napustiti kosovske institucije i da će doći do “razgradnje Briselskog poretka dogovorenog sporazumom”.

Uoči pokušaja vlasti na Kosovu da 1. avgusta otpočnu sa primenom odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka, lokalni Srbi su 31. jula podigli barikade u znak protesta.

Kosovska vlada je potom primenu tih odluka odložila za 1. septembar.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija 18. avgusta u Briselu nije postignut dogovor o ovim pitanjima.PROČITAJTE I OVO:Bez dogovora Kurtija i Vučića u Briselu, Borrell najavio nastavak pregovora

Nakon briselskog susreta predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao 21. avgusta u Beogradu sa predstavnicima kosovskih Srba, a potom se obratio javnosti.

‘Protivnici Kadirova na Kosovu’

Vučić je u obraćanju javnosti govorio i o saznanjima Srbije o bezbednosnoj situaciji.

On je naveo da ima saznanja da je pred eskalaciju odnosa između Srbije i Kosova 31. jula na Kosovu boravila grupa Čečena i Čerkeza, koji su protivnici režima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

“Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bahajev, Idriz Arzasanov, H.A. i M.A, lica povezanih sa Džabulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su se ta lica 3. avgusta u Zubinom Potoku, na severu Kosova, sastala sa turskim državljaninom D.I.H.

On je naveo da je njihov zadatak bio da osmotre situaciju na severu Kosova i da regrutuju potencijalne vojnike za borbe u Ukrajini. Nije precizirao da li ta grupa ima veze sa poslednjom eskalacijom odnosa između Srbije i Kosova 31. jula.

“Oni su iskazivali interesovanje za spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale”, izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, oni su za kretanje na Kosovu koristili automobil sa registarskim oznakama Novog Pazara, gradu na jugozapadu Srbiji.

On je naveo i da je Srbija “obavestila lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile”. On nije precizirao o kojim licima je reč.

Predsednik Srbije o svojim tvrdnjama nije izneo više detalja.

On je na konferenciji za medije odbio da komentariše grafite s porukama “Ne brinite! Tu smo! Čekamo!” koji su osvanuli u Severnoj Mitrovici 18. avgusta, na dan kada je u Briselu održan razgovor na visokom nivou između Srbije i Kosova.PROČITAJTE I OVO:Grafiti ‘Ne brinite! Tu smo! Čekamo!’ u Sjevernoj Mitrovici

Te grafite je potpisala “Severna brigada”, uz logo na kojem se vidi i krst sa ocilima, što je srpski nacionalni simbol, a nalazi se i na grbu Srbije.

U Severnoj Mitrovici, kao i u još tri opštine na severu Kosova, živi srpsko stanovništvo.

‘Kosovo nije prihvatilo nijedan predlog’

Predsednik Srbije je naveo da kosovska strana na sastanku u Briselu 18. avgusta nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

“Kurti je rekao da svi moraju imati RKS (Republika Kosovo) tablice. Mi smo rekli ne moraju da budu KM (Kosovska Mitrovica) table, dajte im KS table, statusno neutralne. Kao opareni su skočili sa ‘nećemo statusno neutralne table'”, naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu 21. avgusta 2022. nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu 21. avgusta 2022. nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova

Kako je rekao, Srbija je tražila i da se ulazno-izlazni dokument ne izdaje Srbima koji žive na Kosovu, jer bi to značilo, kako je naveo, da posle 90 dana, koliki je rok važenja dokumenta, moraju ponovo da izađu sa teritorije Kosova i ponovo uđu i dobiju nov dokument.

“Mi kažemo nema problema, kad Aleksandar Vučić hoće da uđe na Kosovo i Metohiju, vi izdajte papir kakav god hoćete, ali ne možete da izdajete taj papir Srbima sa severa Kosova i Metohije jer oni ne idu u tranzitnu zemlju, oni žive na Kosovu i Metohiji”, poručio je Vučić.

Srbija već primenjuje meru ulazno-izlaznog dokumenta za državljane Kosova koji imaju kosovska lična dokumenta.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?

Vučić je naveo i da je u Briselu ponovio zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno Briselskim sporazumom. Ustavni sud Kosova, međutim, odlučio je da monoetničko organizovanje nije u skladu sa najvišim pravnim aktom te zemlje.

Predsednik Srbije je rekao i da je kosovska delegacija iznela ideju da se razgovora o generalnom sporazumu koji treba da obuhvati šest tačaka.

Među njima su međusobno priznanje i ulaz Kosova u sve međunarodne organizacije, rešavanje pitanja nestalih i silovanih osoba, vraćanje artefakata koji pripadaju Kosovu, ratna odšteta Srbije prema Kosovu.

On je naveo i da je Kosovo tražilo ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, kao i da Srbi na Kosovu imaju ista prava kao Albanci na jugu Srbije.

Srbija i Kosovo vode dijalog uz posredstvo Evropske unije o normalizaciji odnosa. Taj dijalog trebalo bi da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine što zvanični Beograd ne priznaje.

Na sastanku i lice sa crne liste SAD

Na sastanku Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova 21. avgusta prisustvovao je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste koji se nalazi pod sankcijama SAD od decembra 2021.

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić među predstavnicima Srba sa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 21. avgust 2022.
Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić među predstavnicima Srba sa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 21. avgust 2022.

Srpska lista je vodeća stranka kosovskih Srba, koja je bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije.

SAD su Radoičiča i još 12 ljudi označile kao deo navodne organizovane kriminalne grupe. Srpska lista je takve navode odbacila.

‘O mandataru možda u utorak’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi odluka o mandataru za sastav nove Vlade Srbije trebalo da bude doneta u utorak 23. avgusta na Predsedništvu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

“Videćemo ako bude vremena, bavimo se situacijom na Kosovu i Metohiji”, rekao je.

Vučić, koji je i lider SNS-a, najavio je ranije da će ime mandatara saopštiti po povratku sa sastanka iz Brisela koji je održan 18. avgusta.

Komentariši