Ruski ratni brodovi bili u Jadranskom moru, potvrdile vlasti Hrvatske


Ruske podmornice i ratni brodovi usidreni u Saint Petersburgu

Ruske podmornice i ratni brodovi usidreni u Saint PetersburguPodijelite

Hrvatsko ministarstvo obrane (MORH) potvrdilo je navode talijanskog admirala da su ruski brodovi bili u vodama Jadranskog mora prije tri tjedna.

“Zapovjedništvo HRM-a (Hrvatske ratne mornarice) upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja”, rekli su iz Ministarstva obrane Hrvatske za portal Index.

Admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu 19. kolovoza da su prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora.

On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Američke vlasti o ovom slučaju se nisu oglašavale, niti potvrdile niti demantirale navode talijanskog admirala. Ni Rusija nije komentarisala ove navode.

Cavo Dragone je u intervjuu rekao da je admiral Aurelio De Carolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilizirao najbliže jedinice. Talijanska Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia rusku krstaricu Varyag. Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libeccio.

“Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta”, rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za talijanski list.

Talijanski admiral kaže da je “Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu”. Dodao je da će “osobito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru.”

“Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira.”

Cavo Dragone kaže da su “Rusima na Mediteranu izvori opskrbe jer je sjeverna Afrika područje koje žele destabilizirati”.

Portal za praćenje vojnih aktivnosti brodova i aviona na području Jadrana itamilradar.com objavio je u nedelju ovu informaciju, uz mapu navodnih aktivnosti i naslov “Sukob talijanske i ruske mornarice u Jadranskom moru”.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika La Republica za koji je govorio talijanski admiral, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem srpnja ruska krstarica Varyag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman, pišu.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj.

Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom. Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a i 25. srpnja formirali kvadrat oko nosača aviona, piše talijanski dnevnik. Dodaju da je i 31. srpnja Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

Komentariši