Lazović očitao lekciju Tegeltiji: Države BiH će biti, ne sekiraj se Milane

Lazović očitao lekciju Tegeltiji: Države BiH će biti, ne sekiraj se Milane

Miro Lazović / Vijesti.ba

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i prvi predsjednik Skupštine RBiH, reagovao je na istup Milana Tegeltije.

Naime, savjetnik Milorada Dodika je poručio kako se ne može graditi BiH sa “Srbima želeći da su Srbi u BiH kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili nekakav Mioković”.

Reakciju Mire Lazovića prenosimo u nastavku:

– Prođoh danas automobilom pored pravoslavne crkve u Pofalićima i vidim puno građana u dvorištu crkve. Pomislih da je neka svadba jer pod  bijelim tendama mnogo stolova sa obiljem hrane. Kasnije saznadoh da je Milorad Dodik bio prisutan u ulozi kuma slave Svetog Hrama Preobraženja Gospodskog.

Istoga dana saznadoh da je njegov savjetnik Milan Tegeltija na društvenim mrežama gradirao Srbe na one koji to stvarno jesu jer pripadaju političkom narodu i one koji to nisu jer predstavljaju sarajevski dekor.

Ne vrijedi polemisati sa Milanom jer moju BiH i moju politiku on ne razumije. Ali želim ga upoznati da je ta ista crkva u Pofalićima tokom opsade Sarajeva bila dva puta oštećena. Prvi put granatama ispaljenih sa položaja “političkog naroda” čiju politiku on zagovara a drugi put  opljačkana od kriminalnih pojedinaca.  Milan Tegeltija i njemu slični trebaju znati da su  ratno Predsjedništvo RBiH i Haris Silajdžić kao predsjednik Vlade brzo reagovali organizirajući saniranje oštećenja na crkvi.

Milan i njemu slični također trebaju znati da su državni organi RBiH, tokom opsade, povremeno , u skladu sa bezbjedonosnim procjenama,  organizirali čuvanje pravoslavnih i katoličkih crkvi. Eto , moj Milane, tu je velika razlika između moje države i moje politike i one politike koju ti zagovaraš.  

A možda i griješim. Zato bi bilo dobro da nas upoznaš kakvu su sudbinu doživjeli islamski i katolički vjerski objekti na prostoru koju kontroliše politika kojoj pripadaš i da li  ih je taj tvoj ” politički narod” čuvao ili nije.

A države BiH će biti. Nemoj se sekirati Milane.


(Vijesti.ba)

Komentariši