ČOVIĆ NE MOŽE REORGANIZIRATI FBIH BEZ RATA! LAVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU U 7PLUS

Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, za Hayatovu emisiju Sedam plus kazao je da se visoki predstavnik Christian Schmidt suočio sa neredom na koji kao Nijemac nije navikao.

Zbog toga je, kako kaže, uslijedila njegova posljednja reakcija kojom je iznenadio bh. javnost.

  • Razumijem Schmidta i njemački refleks u njemu, jer nije spreman na nered i javašluk. Međutim, od početka je bio pogrešno usmjeren i nije shvatio suštinu odnosa u BiH. Očito je bio pod jakim nagovorima od ljudi sa strane i našao se u teškoj situaciji koju ne može kontrolisati. Krenuo je u izmjene Izbornog zakona BiH nakon raspisivanja Općih izbora, što se nije smjelo desiti. Mora biti hladnokrvan i držati konce u rukama vodeći BiH naprijed – smatra Lavić.

Dodaje da ne smijemo podleći zamci da budemo protiv EU i OHR-a.

  • Ne treba nam euroskepticizam i neprijateljstvo prema Zapadu, ali se moraju pokazati zubi kroz suprotstavljanje nametanjima OHR-a koja su protivna građanskom konceptu BiH. To bi samo pogodovalo Dodiku i ideji ‘srpskog sveta’ – ističe Lavić.

Smatra da sa visokim predstavnikom treba razgovarati na drugačiji način kako bi bolje razumio odnose.

  • Bojim se da nismo razgovarali sa Schmidtom na pravi način. Prvo treba otići na razgovor i uvjeriti se o čemu se radi. Ako se utvrdi da je zlonamjeran kao Lars Guunar Wigemark, onda bi trebalo reagovati. Nužno je objasniti da se ne može razvijati etnoreligijska matrica u BiH – zaključuje Lavić.

Teritorijalna reorganizacija FBiH koju priziva Dragan Čović za Lavića je neprovodiva.

  • Teritorijalna reorganizacija FBiH bez političkog dogovora moguća je jedino ratnim sredstvima. No, ja ne vidim Čovićev ratni potencijal, osim grupa huligana koje skrnave po Mostaru – poručuje Lavić.

(M. Imamović)

Komentariši