SAD ‘zabrinut’ zbog izraelskog zatvaranja palestinskih NVO

Izraelske vlasti zatvorile su nekoliko palestinskih nevladinih organizacija koje djeluju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je prošlog oktobra šest palestinskih organizacija označio kao terorističke organizacije (EPA)

19 Aug 2022

Washington je “zabrinut” nakon što su izraelske vlasti zatvorile nekoliko palestinskih nevladinih organizacija koje djeluju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska objavila je ranije da je provela noćne pretrese sedam organizacija u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali u kojem se nalazi sjedište palestinskih vlasti.

Izrael je prošlog oktobra šest palestinskih organizacija označio kao terorističke organizacije, zbog njihovih navodnih veza s ljevičarskom grupom Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), iako izraelski dužnosnici nisu javno podijelili nikakve dokaze o tim vezama.

Sve nevladine organizacije negirale su bilo kakvu povezanost s PFLP-om, koji su mnoge zapadne zemlje proglasile terorističkom grupom.

Kontakt na ‘višem nivou’

“Zabrinuti smo zbog zatvaranja šest ureda palestinskih nevladinih organizacija u i oko Ramallaha od izraelskih snaga sigurnosti”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

“Nismo promijenili svoj stav ili pristup tim organizacijama”, rekao je on na brifingu za novinare, dodajući da Washington ne finansira niti jednu od njih.

“Posljednjih mjeseci nismo vidjeli ništa što bi promijenilo [naš stav]”, dodao je.

Američki dužnosnici stupili su u kontakt s izraelskim kolegama “na višem nivou” kako bi dobili dodatne informacije, koje je Izrael obećao pružiti, prema Priceu.

Sedmoj organizaciji u koju je Izrael upao u četvrtak, Uniji odbora zdravstvenih radnika, Izrael je zabranio rad na Zapadnoj obali 2020. godine.

Izraelski upadi u palestinske nevladine organizacije u četvrtak izazvale su diplomatsku reakciju i kritike Ujedinjenih naroda i Evropske unije.

“Uprkos prijedlozima da se preispitaju optužbe kako bi se utvrdilo jesu li sredstva preusmjerena, izraelske vlasti nisu dale nikakve uvjerljive dokaze agencijama UN-a, niti partnerima iz nevladinih organizacija koje rade na okupiranim palestinskim teritorijama da podrže ove postupke”, saopćili su iz UN-a.

Dodaje se da “širina izraelskog antiterorističkog zakonodavstva iz 2016. godine i njegov utjcaj na pretpostavku nevinosti, prema međunarodnom pravu, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost”, prenosi Anadolija.

EU: Izraelske tvrdnje su nedokazane

U vrijeme kada je Izrael proglasio te nevladine organizacije terorističkim, stručnjaci UN-a za ljudska prava su to smatrali “uznemirujućim”.

“Uznemirujuće označavanje ovih organizacija kao ‘terorističkih’ od Izraela nije popraćeno bilo kakvim javnim konkretnim i vjerodostojnim dokazom”, navodi se u saopćenju stručnjaka za ljudska prava pod pokroviteljstvom Ureda visokog komesara za ljudska prava.

Ured predstavnika EU-a u Palestini saopćio je da su tvrdnje da su palestinske nevladine organizacije koje je Izrael zatvorio zloupotrijebile sredstva unije “nedokazane” i da će nastaviti podržavati palestinske nevladine organizacije.

Nekoliko organizacija za ljudska prava, uključujući Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International, također je osudilo izraelske racije.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši