Njemački borbeni avioni na maratonskom letu za Singapur

Grupa borbenih aviona njemačke avijacije približila se Singapuru nakon 12.800 kilometara leta od matične baze do jugoistočne Azije u samo 24 sata.

Šest višenamjenskih aviona Eurofighter pratila su četiri transportna aviona i tri tankera (AP)

16 Aug 2022

Grupa borbenih aviona njemačke avijacije približila se Singapuru nakon maratonskog preleta od približno 12.800 kilometara od njihove matične baze do jugoistočne Azije u samo 24 sata.

Šest višenamjenskih aviona Eurofighter uključenih u vježbu pratila su četiri transportna aviona i tri tankera, prenio je AP.

Dopunjavani su gorivom u zraku tokom dugog leta, a usput su se zaustavljali radi dopunjavanja goriva, pregleda i rotacije pilota.

Tokom zaustavljanja u bazi u blizini Abu Dabija, njemačka avijacija saopćila je da je utvrđeno da dva Eurofightera imaju tehničkih problema.

Kako se navodi, jedan je popravljen na licu mjesta, ali je drugi imao kvar u svom hidrauličnom sistemu pa je zadržan.

Također, dodaje se da je osoblje poslano iz Njemačke da ga dalje popravlja, kako bi bio na raspolaganju za predstojeće vježbe u Australiji.

Tenzije oko Tajvana

Vježba dolazi u momentu pojačanih tenzija između Kine i SAD-a i njenih saveznika oko Tajvana, navodi AP.

Evropska unija je u septembru prošle godine predstavila novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-Pacifiku.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht rekla je novinarima da uprkos tome što je rat u Ukrajini trenutno prioritet, misija Eurofighter ukazuje da Azija nije zaboravljena.

“Mi smo na strani svih onih koji se zalažu za naše vrijednosti kao što su demokratija, sloboda i sigurnost, a također smo voljni da damo svoj doprinos”, poručila je Lambrecht u momentu dok je letjelica poletjela iz Njemačke.

Kako je rekla njemačka ministrica, njihov fokus je u ovom trenutku prirodno na istočnom krilu, “za šta je kriv ruski brutalni agresorski rat”, ali da moraju da paze i na druge regije.

Dio nove strategije EU za azijsko-pacifičku regiju fokusiran je na unapređenje pomorske sigurnosti i osiguravanje sigurnog prolaska morskim putevima.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši