SPALILI TIJELA KAKO BI SAKRILI ZLOČIN: Kod Kiseljaka pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka koje su ubili bojovnici HVO-a u saradnji sa Vojskom Republike Srpske

Zločinci su za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina(Foto: FB)

Prilikom izvođenja radova na spomen obilježju u Gragovcima jučer su pronađeni posrmtni ostaci. Obaviješteni su pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i predstavnici Instituta za nestale osobe.

“Obavještavamo Vas da su radovi na asfaltiranju kod spomen obilježja u Grahovcima obustavljeni. Pronašli smo posmrtne ostatke u dijelu gdje i prošli put.. samo ovaj put nisu izgorene… Obavještena je policija i Institut za nestale”, izjavili su ispred Udruženja porodica poginulih i nestalih “Džemat Han Ploča 93”

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS-a s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina.

Komentariši