Schmidt upozoren: Čavara mimo VSTV-a sam poziva i intervjuiše sudije

Schmidt upozoren: Čavara mimo VSTV-a sam poziva i intervjuiše sudije

Foto: Vijesti.ba

Potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović obratili su se danas visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Mahmutbegović i Dunović su obavijestili Schmidta da postoje provjerene informacije i saznanja da predsjednik FBiH Marinko Čavara samoinicijativno i mimo svih procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda FBiH na razgovor.

– Na ovaj način Čavara direktno krši Ustav FBiH, te oduzima ingerenciji VSTV-a BiH, koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto, navode Mahmutbegović i Dunović u dopisu Schmidtu i dodaju:

– Predsjednik Čavara nema ovlaštenja i zakonskog osnova, ali ni kompetencija da se preispituju i intervjuišu kandidati za sudije Ustavnog suda Federacije BiH za koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već provelo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima.

Podsjetimo, danas je Čavara u pismu Schmidtu poručio da je, nakon skoro tri godine, odlučio dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH.

(Vijesti.ba)

Komentariši