MEHMEDOVIĆ: BIH TREBA ZAOKRET U DIPLOMATIJI, NADAM SE DA SCHMIDT NEĆE NASJESTI NA PRITISKE IZ MEĐUNARODNIH KRUGOVA

Nermina Hasić 11/08/2022 

Izraelsko iznenadno miješanje u unutarnje stvari BiH, odnose sa HDZ-om, predstojeće izbore, te predizbornu retoriku, komentarisao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu.

Mehmedović je na početku komentarisao pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima da moraju imenovati sudije Ustavng suda FBiH. Mišljenja je da je sve ovo priprema za konačne izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a.

  • Ponašanje Čavare pravi jednu političku agendu koju bi trebao povući visoki predstavnik, a to je donošenje odluke drugog paketa odluka za izmjenu Izbornog zakona. Nagle su promjene na političkoj sceni, a podršku za tu ideju dali su SAD, Velika Britanija i izraelski ambasador. Očigledno se u diplomatskim krugovima desilo nešto što ne odgovara probosanskom bloku. To je diplomatska aktivnost Hrvatske koja je izlobirala preko Izraela i SAD podršku, a tome su doprinjele i posjete Čovića i Dodika Izraelu da se promjeni politika prema BiH – kaže Mehmedović.

Dodao je kako BiH treba jedan zaokret u diplomatiji koja je nedovoljno radila i lobirala za podršku velikih zemalja.

Hayat

Schmita ne doživljava kao neprijatelja, ali mu zamjera neprincipijelnost.

  • On sada radi sve kako bi ispunio uvjete onima koji ga negiraju i osporavaju.
  • Ne može Schmidt donosti odluke koje su suprotne Ustavu i međunarodnom pravu. Odluka nije donijeta zbog oštre reakcije javnosti, a nadam se da Schmidt neće nasjesti na pritiske iz međunarodnih krugova i da uradi nešto što je suprotno evropskim principima – kaže Mehmedović.

Kaže da nema ništa od dogovora političara iz BiH oko izmjena Izbornog zakona što je prijedlog Schmista prije nego donese konačnu odluku.

  • Očigledno je da HDZ ne želi kontakte i na tom fonu će visoki predstavnik donijeti odluku, a donijeće se zato što HDZ ne želi razgovarati da se dogovorimo – dodaje Mehmedović.

Za kraj je komentarisao tvrdnje predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da je već dogovorena koalicija HDZ, SNSD i SDA.

  • Ja o tome ne znam da postoji bilo kakav sporazum. Kako praviti ražanj, a zec u šumi. Ne znamo ništa i kako formirati vlade, a izbori nisu održani – kaže Mehmedović.

Komentariši