Košarkašice ipak idu na Mundobasket: Navija li neko u državnom vrhu za BiH?

Vlada Kantona Sarajevo prva se odazvala apelu Košarkaškog saveza, jer je bh. košarkašicama prijetilo izbacivanje sa Svjetskog prvenstva, s obzirom na to da krovna kuća bh. košarke nije imala novac za kupovinu aviokarata.

Odlazak ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Australiju donedavno je bio pod velikim upitnikom (EPA)

12 Aug 2022

Vlada bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo donijela je odluku da Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine uplati 150.000 konvertibilnih maraka (više od 76.000 eura) potrebnih za kupovinu avionskih karta za odlazak ženske košarkaške reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Australiji, prenosi agencija Fena.

Vlada Kantona Sarajevo prva se odazvala na apel Košarkaškog saveza, jer je bh. košarkašicama prijetilo izbacivanje sa Svjetskog prvenstva, s obzirom na to da krovna kuća bh. košarke nije imala novac za kupovinu karata čiji je krajnji rok bio u ponedjeljak.

Na konferenciji za medije, kantonalni premijer Edin Forto kazao je kako ne želi politizirati sport, ali da želi pitati šta se dešava sa bh. sportom.

„Zašto se pred svako takmičenje, tamo gdje idemo kao reprezentacija, nekoliko dana prije samog takmičenja pojavljuju informacije da nema novca za karte, hotel? Kako je moguće da rukometna reprezentacija u jednom trenutku ne zna hoće li imati da plati hotel, kako je moguće da odbojkaši putuju hiljadu kilometara u neuslovnom autobusu, kako je moguće da naši najbolji sportisti imaju problem s odlaskom da rade najbolje za sebe i Bosnu i Hercegovinu? Ovo je pitanje za državni nivo vlasti. Mi smo reagovali ali to definitivno nije rješenje za bh. sport“, kazao je Forto.

U prilično emotivnom istupu, Forto je kazao kako su u kantonalnoj Vladi „bijesni“ zbog odnosa prema bh. sportu, te da je ministar Samir Avdić kazao „kako bi umro“ ako ne bi košarkašice otišle na Svjetsko prvenstvo.

„Mi smo oni koji navijamo za Bosnu i Hercegovinu. Ima li još neko u državnom vrhu da navija za Bosnu i Hercegovinu? Jel’ moguće da ovako reagujemo dan prije, u posljednjem trenutku? Jel’ neko sjeo tamo, u nekoj drugoj vlasti na višem nivou i rekao: ‘Ljudi, ovi ako ne odu, ja ću umrijeti’? Ponižavamo najbolje ljude koje imamo, treba dati medalje i zahvalnice samo zato što pristaju da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu jer im ovo radi sistem koji ne želi da oni putuju i predstavljaju državu.“

Potrebna sistemska rješenja

Kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić kazao je kako su svi imali priliku da vide alarmantnu situaciju i apel Košarkaškog saveza BiH.

„Imali smo redovnu sjednicu Vlade, tražio sam od premijera i svojih kolega ministara da reagujemo, jer nije bilo vremena. Dali smo inicijativu i sredstva će već u toku dana biti na adresi Košarkaškog saveza BiH. Javno želim da kažem da će sve reprezentacije Bosne i Hercegovine učestvovati na svim velikim prestižnim međunarodnim takmičenjima, zato što je to za sve nas, zato što su se naši sportisti i sportašice kvalificirali na ta takmičenja“, kazao je Avdić.

Naveo je da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i u protekloj godini izdvojilo značajna sredstva kada je sa pola miliona konvertibilnih maraka podržalo olimpijski program.

„Riješili smo ovaj problem, vjerujem da ćemo nastaviti da podržavamo vrhunski sport i sve ono što ima značaj za Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako ćemo kroz sistemska rješenja ponuditi nastavak te saradnje“, kazao je Avdić.

Ministar finansija Davor Čičić izjavio je kako je Vlada Kantona Sarajevo promptno reagirala u saradnji s Ministarstvom finansija i Ministarstvom kulture i sporta.

„Uspjeli smo pronaći sredstva, izvršili smo uplatu prema Košarkaškom savezu BiH. Nadam se da će to biti dovoljno da se plate karte za put. Ovim putem želim da poželim sretan put našim košarkašicama, da nas sve učine ponosnim na Svjetskom prvenstvu“, rekao je Čičić. Napomenuo je kako ovo nije prvi put da Kanton Sarajevo finansira državne reprezentacije, te da je samo u toku tekuće godine za razne državne reprezentacije uplatio 820.000 konvertibilnih maraka (417.000 eura).

„Isto tako ističem da, zbog nemara državnog nivoa, Kanton Sarajevo finansira ne samo sport. Finansiramo i sedam velikih ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Samo prošle godine smo za sve te ustanove platili preko 2,5 miliona konvertibilnih maraka (1,27 miliona eura) i to nastavljamo kroz ovu godinu. Ovo je šire društveno pitanje koje moramo staviti jednom za sva vremena. Sistemsko rješenje treba da nam ponudi država i nađe način da finansira sportske i kulturne ustanove od značaja za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Čičić.

Prijetila katastrofa

Ranije je iz Košarkaškog saveza BiH objavljeno kako će Vlada Kantona Sarajevo pomoći odlazak košarkašica na Mundobasket u Australiju.

„Odlazak ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Australiju, kao što je ranije saopšteno, donedavno je bio pod velikim upitnikom. Ovim putem obavještavamo javnost da je rješenje pronađeno i naše ‘Zmajice’ će otići na Svjetsko prvenstvo, uz veliku pomoć Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta te ministra Samira Avdića.“

„Ovim putem Košarkaški savez BiH izražava veliku zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na izdvojenim sredstvima, kao i Samiru Avdiću, na čiju inicijativu je pokrenuto rješavanja problema koji je prijetio da se pretvori u istinsku katastrofu bh. sporta i sramotu kompletne države“, ističu iz bh. kuće košarke.

Dodaju kako se nadaju da će „ostale državne, entitetske i lokalne institucije, koje se finansiraju novcem građana Bosne i Hercegovine, slijediti ovaj svijetli primjer i pomagati svim vrhunskim sportistima naše zemlje, uključujući i mušku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koju očekuje nastup na Eurobasketu narednog mjeseca“.

Tegeltijino obećanje

Krajem jula je najavljena pomoć Vijeća ministara BiH za osiguranje sredstava potrebnih za odlazak ženske košarkaške reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Australiju, te muške reprezentacije na Evropsko prvenstvo kojem su domaćini Njemačka, Italija, Gruzija i Češka.

Tada je predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija, na sastanku iza zatvorenih vrata sa čelnim ljudima Saveza, obećao finansijsku pomoć u onim okvirima u kojima Vijeće ministara može pomoći.

„Vijeće Ministara može odobriti najviše 50.000 [konvertibilnih] maraka jednom savezu, a samo karte za odlazak u Australiju koštaju minimum 150.000 konvertibilnih maraka. Već na nekoj od narednih sjednica pripremit ćemo jednu odluku kojom ćemo pokušati obezbijediti dio sredstava koji je neophodan za odlazak i jedne i druge reprezentacije na svoja takmičenja. Oni će tamo ostvariti one rezultate za koje budu takmičarski spremni, ali mislim da moramo omogućiti da budu tamo prisutni, jer oni su to obezbijedili kroz svoja sportska takmičenja“, rekao je između ostalog Tegeltija.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši