HNS: BiH da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela

HNS: BiH da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Foto:Twitter

Hrvatski narodni sabor (HNS) pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, piše HMS, pozivajući se na dobro informirani izvor u HNS-u.

Ova inicijativa dolazi nakon što je ambasada Izraela za BiH sa sjedištem u Tiranu podržala hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

– To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici – rekao je sagovornik HMS-a.

Ova inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

– Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog – dodao je izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je “u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju”.

– Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu – navodi on.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama, HNS će samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Izrael, piše HMS.

(Vijesti.ba)

Komentariši