BEĆIROVIĆEVI KOALICIONI PARTNERI SU PODRŽALI PRIJEDLOGE HDZ-A, SCHMIDT NARUŠAVA UGLED OHR-A: DEDIĆ ZA HAYAT

Mehmed Sultanović 11/08/2022 

Političke ucjene, pomoć susjedne zemlje u lobiranju za izmjene Izbornog zakona po zamišljenim mjerama koje produbljuju diskriminaciju, četiri godine blokiranja formiranja vlasti u Federaciji, prijetnje formiranjem nove teritorijalne jedinice – sve u režiji HDZ-a BiH.

Danas predsjednik Federacije tvrdi – nema njegove krivice – krivi su politički odnosi. Bio je na poziciji i imao obavezu i dužnost da radi u interesu Federacije. Ipak, stranka je za pojedince iznad Zakona i Ustava. Ostaje bojazan da bi Visoki predstavnik mogao da nametne izmjene po mjerama HDZ-a. Šta bi to značilo za Bosnu i Hercegovinu u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a smo razgovarali sa Sedadom Dedićem, profesorom Ustavnog prava.

Što se tiče neimenovanja sudija Ustavnog suda od strane predsjednika Federacije Marinka Čavare, Dedić smatra da je takvo ponašanje suprotno odrebama cilja pravnih normi.

  • Stav Izetbegovića da nikakvi pritisci ne smiju dati rezulte za podjelu zemlje je jedna snažna poruka. Također, oglasio se i Bećirović kazavši kako koalicija ispred koje je kandidat za člana Predsjedništva neće prihvatiti prijedloge HDZ-a. Međutim, važno je podsjetiti da su pojedine stranke iz koalicije bile bez problema spremne prihvatiti prijedloge koje je HDZ zastupao. On izgleda ne zna koje su ga stranke podržale ili se taj stav u međuvremenu promijenio – ističe Dedić.

Kada je u pitanju generalizovanje krivaca, odnoso stavljanje u isti koš Čavaru, Mahmutbegović i Dunovića, Dedić tvrdi kako se stvari moraju nazivati pravim imenima,

  • Imamo jasnu odluku State Departmenta kada je u pitanju Čavara, izjednačavaju se oni koji prave problem sa onima koji ga pokušavaju riješiti. Ne mogu svi biti odgovorni, ako se zna ko je blokirao, a ko je tražio da se taj problem riješi. Schmidt narušava ugled OHR-a stavljajući sve u isti koš. Politika u BiH da su svi odgovorni ne može dati rezultate. Visoki predstavnik u najmanju ruku ima obavezu da otkloni sve prepreke koju sprečavaju implementaciju – navodi Dedić.

Dodaje da kompromis ne može postojati sa presudama međunarodnih sudova, te da je takva vrsta kompromisa kolaps međunarodnog prava i pravne države.

O STAVU AMBSASDE IZRAELA

  • Izjave nijedne ambasade ne mogu imati veću važnost od presuda međunarodnog suda. Kada je u pitanju stav Ambasade Izraela, nadam se da nisu shvatili situaciju kako treba, jer je prijedlog HDZ-a anticivilazcijski. Hrvatskih prijedloga ima više, ne zna se koji tačno su podržali. Finci bi trebao da podsjeti državu Izrael da su Židovi pronašli utočite u Bosni i Hercegovini kada ih Evropa nije htjela i da su ih muslimani u Sarajevu primili. Zbog odnosa sa Palestinom, Jevreji u BiH nikada nisu bili izloženi napadima – kazao je Dedić za 7 plus.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši