AZEM VLLASI OTVORENO: “Zašto Vučić dobija oružje od Rusije, kad Srbiji niko ne prijeti?”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, svojom retorikom i postupcima konstantno stvara tenzije u regionu, na jedan način u Crnoj Gori, na drugi u Bosni i Hercegovini, a na treći na Kosovu.Azem Vllasi (Foto: N1)Aleksandar Vučić (Foto: Slobodna Bosna)

Nakon što je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za Reuters istakao da ne treba isključiti mogućnost da se agresivna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pretvori u napad na Kosovo, te da je Kosovo spremno da se suprotstavi, advokat iz Prištine Azem Vllasi za Gradsku RTV kaže da realnost od sukoba ne postoji. Riječ je, kako dodaje, o propagandi Vučića, koji, svojom retorikom konstantno stvara tenzije u regionu.

Ipak, očekuje, da sastanak Vučića i Kurtija u Briselu može doprinijeti smirivanju tenzija.

Suludo je da Kosovo ratuje na svojoj teritoriji i protiv svojih građana, jasan je Vllasi. To potkrepljuje konketnim razlozima.

“Prvo, NATO je na Kosovu, to bi značilo da Srbija ulazi u sukob sa NATO. Drugo, Kosovo je država, znači ulazi u sukob sa drugom državom. I, što je najvažnije, Srbija nema više taj potencijal kao ‘98, ‘99. kada je koncentrisala potencijal JNA u sedam garnizona na Kosovu, prema tome, to su čarke, rat riječima, realne opasnosti od nekog sukoba nema”, ocjenjuje Vllasi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, svojom retorikom i postupcima konstantno stvara tenzije u regionu, na jedan način u Crnoj Gori, na drugi u Bosni i Hercegovini, a na treći na Kosovu.

“To je realnost ovih prostora, a jedini je Vučić koji se stalno hvali kako će Srbija braniti mir, što znači ovi drugi oko nje je ugrožavaju, a on brani i čuva mir, a istovremeno se naoružava i dobija oružje od Rusije. Postavlja se pitanje za koga i za kakvu odbranu, kad niti ko prijeti Srbiji, niit će ko napasti Srbiju”, ističe Vllasi.

Vllasi smatra da Vučić unaprijed zna da od dijaloga sa Kurtijem neće biti ništa, jer, kako navodi, Vučiću nije do sporazuma. Ipak, dodaje, razgovori služe smirivanju a ne dizanju tenzija pa to očekuje i od predstojećeg sastanka Vučića i Kurtija 18-og avgusta u Briselu.

Komentariši