Krivić poručio Plenkoviću: Da nije bilo 5. korpusa ne bi bilo ni uspješne Oluje

Krivić poručio Plenkoviću: Da nije bilo 5. korpusa ne bi bilo ni uspješne Oluje

Foto: Arhiv

Izvođenje Oluje pomogle su i jedinice 5. korpusa, koje su oslobodile državnu granicu RH prema Bosanskoj krajini i nekoliko naseljenih mjesta u Hrvatskoj, naveo je Krivić.

Anis Krivić, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo i kandidat SBB-a za državni nivo reagirao je na izjave Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

– Da nije bilo 5. korpusa ne bi bilo ni uspješne Oluje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer je izjavio da je: “Oluja omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je spriječeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici”.

Gospodine Plenkoviću 7. korpus ARBiH je u novembru 1994. oslobodio Kupres i prepustio ga HVO-u i HV-u koje su iskoristile tu pobjedu i iz pravca Kupresa izvele nekoliko uspješnih strateških operacija prema Kninu koje su bile preduvjet za uspješnost Oluje.

Izvođenje Oluje pomogle su i jedinice 5. korpusa, koje su oslobodile državnu granicu RH prema Bosanskoj krajini i nekoliko naseljenih mjesta u Hrvatskoj.

U borbama oslobađanja tih hrvatskih mjesta, poginulo je trinaest pripadnika 5. korpusa. Adem Ramulić 1963., Jasmin Bašanović 1973., Senad Rekić 1953., Halim Selimović 1943., Sead Mušić 1966., Idriz Muharemagić 1964., Hasib Mušić 1960., Mustafa Čirić 1968., Adem Arifi 1943., Dragan Ostojić 1948., Juso Bećirević 1967., Ibrahim Melkić 1959. i Esad Handabak 1959.

Stoga je važno istaći da nije bilo 5. Korpusa ARBIH ne bi bilo ni uspješne Oluje – naveo je Krivić na Facebooku.



(Vijesti.ba / Avaz)

Komentariši