HAMDIJA ABDIĆ TIGAR ODGOVORIO MILANOVIĆU: “Armija RBiH je oslobodila dio Hrvatske”

Komentirajući ove izjave Milanovića za Hayat, ratni komandant 502. Viteške brigade 5. Korpusa Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar kazao je da je hrvatska vojska tada, prije svega, oslobađala svoju teritoriju.Hamdija Abdić Tigar

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom obilježavanja godišnjice vojne operacije „Oluja“ u Kninu je govorio o zaslugama hrvatske vojske.

Dotakao se i Bihaća te kazao da taj bh. grad nikad ne bi bio deblokiran da nije bilo vojske Hrvatske.

– Bosanski Srbi ne bi nikada položili oružje da ih vojska nije slomila – kazao je Milanović.

Komentirajući ove izjave Milanovića za Hayat, ratni komandant 502. Viteške brigade 5. Korpusa Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar kazao je da je hrvatska vojska tada, prije svega, oslobađala svoju teritoriju.

– I mi smo dali značajan doprinos. Hrvatska nije oslobodila ni djelić naše teritorije, bili smo na granici s Hrvatskom. Kada je počela Oluja, mi smo već ujutro 5. avgusta 1995. bili u koordinaciji s hrvatskom vojskom gdje smo oslobodili pojas koji ide prema nama. Takozvana vojska SAO Krajine je vršila napade na naš teritorij. Naravno da nismo mogli oslobađati Hrvatsku u cijelosti, ali najbliža nam je teritorija bila do Karlovca. U samoj operaciji smo dali učešće i ovaj pojas prema nama, 20-tak kilometara u dubini u teritoriju Hrvatske smo mi oslobodili, Pltivice, Rakovicu… – kazao nam je Abdić.

Dodaje da je Armija RBiH u toj deblokadi koju je radila hrvatska vojska dala veliki doprinos.

– Prirodno je da se mi deblokiramo ako oni oslobode svoju teritoriju. To nisu radili zbog nas nego zbog svojih potreba. Bili smo blokirani sa okupacijom teritorije Hrvatske, a ne što je naša teritorija bila blokirana. Ponavljam, bili smo na granici s Hrvatskom – pojasnio je Abdić.

Dodaje da mu je poznat kontekst o kojem je govorio Milanović.

– On kaže da bi bila druga Srebrenica da nije bilo hrvatske vojske, to nije tačno, sve ostalo je šuplja priča. Oni su oslobađali okupirani prostor što je to uticalo na deblokadu Bihaća, to je sasvim druga priča. Nisu to radili zbog Bihaća i BiH nego zbog svojih potreba da oslobađaju svoju teritoriju. To je suština priča – prokomentirao je Abdić za Hayat.

Komentariši