JAKOB FINCI O STAVU AMBASADE IZRAELA: IZJAVE KOJE, NAŽALOST, NE LIJEŽU NAJBOLJE…

Ambasada Izraela u Tirani, koja nerezidentno pokriva i našu zemlju oglasila se danas u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH, ocijenivši da su “hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona u BiH dobrodošli“.

Zalažući se, kako su naveli, za jednakost i nediskriminaciju, istakli su: 

Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je verificirao i Ustavni sud BiH, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sjedić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementraju”.

Stav Ambasade Izraela izazvao je i brojne reakcije, jer se smatra podrškom prijedlozima HDZ-a BiH. 

Tim povodom smo razgovarali smo sa Jakobom Fincijem, predsjednikom Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, koji je, zajedno sa Devrom Sejdićem, dobio 2009. presudu pred Evropskim sudom, istinskim borcem za jednakopravnost svih Bosanaca.

„Mislim da je današnja izjava izraelske ambasade iz Tirane koja pokriva BiH ustvari rezultat nedavne posjete Izraelu gospode Čovića i Dodika. Oni su išli odvojeno, ali su očito imali isti stav, a to je da Izborni zakon treba da se promijeni u skladu sa prijedlogom HDZ-a. Izraelska ambasada je to jednostavno potvrdila“, kazao je Finci za Radiosarajevo.ba. 

Istovremeno, kako je rekao, ne sjeća kada je ranije izraelska ambasada dala neki stav o BiH i našim unutrašnjim zbivanja.

„Ne sjećam se da je BiH zauzimala neke stavove u razno raznim incidentima na Bliskom istoku.  Mi znamo za koga jedna dio naše vlasti navija, a za koga navija onaj drugi. Očito je tkao teško postići koncensus o takvom pitanju. Isto tako je čudno imati državnu vlast koja se ne osvrće na druge, koja samo gleda svoj ličini interes i interes kakav će biti iskazan na izborima 2. oktobra. Prema tome,  pošto živimo sa svijetom moramo se i mi osvrtati na svijet“, dodao je Finci.

Prema njegovim riječima, Čović i Dodik su kao „lideri“ dva naroda putovali u Izrael.

„Predsjednik Izetbgović, kad je bio u Predsjedništvu BiH, i išao u Palestinu, izbjegao je da dođe i u Izrael. On je rijedak državnik koji je u Palestinu išao preko Amana, Jordana, ali tako je odlučio da radi. Tako da hoću da kažem da se ne treba čuditi. Ako se mi ne bavimo sobom, onda se drugi bave nama i daju izjave koje, nažalost, ne liježu najbolje“, zaključio je Finci.

F. Vele (Radio sarajevo) 

Komentariši