David Pettigrew: Haškom presudom su izdate žrtve Prijedora, Foče…

Pravda postoji, ali ograničena je i nesavršena, kaže američki ekspert za holokaust i član programa studija genocida na Univerzitetu Yale.

Presuda je važna potvrda da su zločini počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog pothvata s genocidnom namjerom, tvrdi David Pettigrew (Al Jazeera)

Muamer Tanović 08 Jun 2021

Ratko Mladić je kriv za genocid, i to je važno, ali presuda iz Haga je izdaja pravde kakvu sam i očekivao, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans David Pettigrew, profesor filozofije, holokausta i studija genocida na Univerzitetu Južni Connecticut i član programa studija genocida na Univerzitetu Yale.

Pettigrew, američki ekspert za genocid, rekao je da je neizmjerno nezadovoljan što presuda Mladiću za genocid nije uključila i zločine iz šest drugih općina u BiH, u kojima, kako je utvrdio sud iz Haga, zapovjednik snaga bosanskih Srba nije bio kriv.

„Nažalost, ali i tužno, ova presuda je onakva kakvu sam očekivao. Presuda za genocid u Srebrenici je podržana, kao i kazna doživotnog zatvora, što je, naravno, pozitivno. No, ICTY je imao ‘mrtvi ugao’, ili ‘tunelski vid’, pošto u presude (osuđenom ratnom zločincu Radovanu) Karadžiću i Mladiću nije uključena krivica za zločine koji se odnose na općine. No, nisam niti očekivao da Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog mehanizma ima hrabrosti da izmijeni prvostepenu presudu“, kaže Pettigrew.

  • Da li je presuda pravedna i da li je uopće moguće Mladiću izreći presudu koju bi veliki broj žrtava genocida i njihovih porodica mogao nazvati pravednom?

– Presuda za genocid i kazna doživotnog zatvora su važni, pošto se njom utvrđuje veliki broj činjenica. Proces i sva svjedočenja preživjelih pred sudom bili su veoma bolni, ali također važni. No, izostanak osude za genocid u općinama je izdaja žrtava Prijedora, Foče i ostalih mjesta. U ovim okolnostima, to je izdaja pravde. Kao što sam rekao, postojao je “mrtvi ugao” ili “tunelski vid”. U presudi Mladiću, dok je Vijeće utvrdilo namjeru eliminacije, tačnije, ‘zajednički cilj trajnog uklanjanja muslimana i Hrvata s teritorija za koji su Srbi polagali pravo u Bosni i Hercegovini’, nisu ispravno povezali to uklanjanje muslimana i Hrvata sa teritorije na koju su Srbi polagali pravo, počinivši gnusne zločine, sa ‘genocidom’. Za mene je to neobjašnjivo i tragično. Pravda postoji, ali ograničena je i nesavršena.

  • Nezadovoljni ste dijelom o šest općina u BiH i zločine koji su počinjeni tamo, a za koje Mladić nije proglašen krivim za genocid. Prema Vašem mišljenju, šta je sud previdio kod ove tačke?

– Čini se da su se Pretresno vijeće i Žalbeno vijeće potrudili izbjeći osuđujuću presudu po točki 1 za genocid u općinama. Podsjetimo da su se u slučaju Karadžića, u oktobru 2009. godine, Tužilaštvo i Vijeće dogovorili da uklone općine iz optužnice. Osam općina eliminirano je iz optužnice protiv Radovana Karadžića radi ubrzanja postupka u takozvanom “interesu pravde”. Izuzete općine sporazumno su doslovno prekrižene u optužnici. A uklanjanje općina iz optužnice moglo je dovesti do neuspjeha u postizanju osuđujuće presude za genocid za tačku 1 u slučaju Karadžić.

Višegrad je bila jedna od općina koja je uklonjena iz tačke 1 slučaja Karadžić, iako su tamo počinjeni zločini presudom u predmetu Lukić, koji su opisani kao najgora djela nečovječnosti koja su mogla biti počinjena. Žene i djeca tamo su živi spaljeni. Kada sam proturječio riječima jednog od tužilaca u slučaju Lukić, zbog neuspjeha u postizanju osuđujuće presude za genocid zbog paljevina u Pionirskoj i Bikavcu, rekao je da se osjećaju sretnim što su došli do osude za istrebljenje, kao zločin protiv čovječnosti, budući da, prema njegovom mišljenju, broj žrtava u dvije kuće “nije bio dovoljan za nivo genocida”. No, s takvim načinom razmišljanja, on jednostavno nije prepoznao to da su ubistva u Pionirskoj i Bikavcu bila samo dio veće genocidne strategije – „trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata s teritorije na koji su bosanski Srbi polagali pravo…“. I zbog takvog načina razmišljanja, nije se uspjelo odgovoriti na masovnu tragediju bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Ovo je možda bila posljednja šansa da se zločini počinjeni u općinama legalno prepoznaju kao genocid. Stoga je u tom pogledu presuda Mladiću, po mom mišljenju, izdaja istine.

  • Kakav bi mogao biti historijski značaj ove presude za regiju Balkana? Zašto je važna za budućnost?

– Drugostepena presuda kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid za zločine počinjene u Srebrenici izuzetno je važna potvrda da su zločini počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog pothvata s genocidnom namjerom.

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko naglasio je da ga drugostepena presuda osnažuje da se pozabavi veličanjem osuđenih ratnih zločinaca u Republici Srpskoj. Naprimjer, nakon drugostepene presude u slučaju Karadžića, visoki predstavnik je konačno poduzeo akciju, pa je ploča sa Karadžićevim imenom uklonjena sa studentskog doma na Palama. Stoga, nakon ove presude, prema njegovoj logici, možemo zahtijevati uklanjanje ploče za Mladića na brdu Vraca. Nadalje, transparente, majice i freske kojima se slavi Mladić, treba osporiti i ukloniti, gdje god se nađu.

Ipak, historijska priroda osuđujuće presude za genocid za tačku 2 umanjena je oslobađajućom presudom za Mladića po tački 1 za genocid u općinama. Ovom oslobađajućom presudom Tribunal je izdao žrtve u općinama koje su bile poprište genocidne namjere snaga bosanskih Srba pod zapovjedništvom Karadžića i Mladića.

  • Prve reakcije predstavnika srpske političke elite na presudu nisu nimalo optimistične, no, može li ova presuda pomoći u borbi protiv sve raširenijeg negiranja genocida?

– Izuzetno je problematično da je ICTY donio tako mali broj doživotnih kazni i još manje osuđujućih presuda za genocid. Uz to, mnogi osuđeni počinitelji dobili su relativno kratke zatvorske kazne i pušteni su prijevremeno iz zatvora, vraćajući se na “herojsku dobrodošlicu”, kao u slučaju Momčila Krajišnika. Vjerovatno su ti rezultati, zapravo, ohrabrili poricanje i revizionizam u Republici Srpskoj i Srbiji. Navodim primjer komisije koju je Republica Srpska formirala za Sarajevo i Srebrenicu, nedavne komentare (srpskog člana Predsjendištva Milorada) Dodika o Mladiću, kao i širenje freski i objava na društvenim mrežama u znak podrške Mladiću.

Zbog toga je postojanje osuđujuće presude za genocid i kazne doživotnog zatvora, kao rezultata drugostupanjske presude, na kraju toliko važno. I zato je jako važno da visoki predstavnik uspostavi zakone protiv poricanja, veličanja ratnih zločinaca i govora mržnje kako bi obnovio vladavinu zakona. Što se tiče pravde, možda možemo učiniti pravdu za žrtve ako odlučimo reći istinu o genocidu i ako se borimo protiv njegovog poricanja u svim oblicima. Možemo i dalje govoriti, na osnovu nalaza i činjenica da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici, već i u Bosni i Hercegovini. Srebrenica je bila vrhunac cjelokupnog plana. Moramo podržati sve preživjele, uključujući i općine. Preživjelima treba omogućiti postavljanje spomen-obilježja u Prijedoru, Omarskoj i drugdje, uključujući Višegrad, gdje će se ovog vikenda obilježavati zločini i genocid.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši