Danas hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog nasilja u Pojasu Gaze

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član Vijeća, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorice.

Odluka o sastanku donesena je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN-u obratila članovima Vijeća sigurnosti (EPA)

08 Aug 2022

Vijeće sigurnosti UN-a održaće hitan sastanak iza zatvorenih vrata u ponedjeljak da diskutuje o najnovijoj eskalaciji sukoba Izraela i palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze, saopštio je palestinski ambasador u UN Riyad Mansour.

Sastanak su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član Vijeća, zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom, Norveškom, navedeno je u saopštenju direktorice za strateške komunikacije Ministarstva vanjskih poslova Emirata Afra Mahash al-Hameli, prenosi Beta.

“Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu da se obnovi zatišje u pojasu Gaze, smanji eskalacija i sačuvaju životi civila”, rekla je ona i dodala da Abu Dabi “izražava duboku zabrinutost za trenutnu eskalaciju i poziva na maksimalnu uzdržanost kako bi se spriječilo uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti”.

Palestinska misija pozvala na zaustavljanje izraelske agresije

Na sastanku u ponedjeljak članovi Vijeća sigurnosti razgovaraće o najnovijem razvoju događaja i kako da se “podrže međunarodni napori da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir”, prenijeli su izraelski mediji.

Odluka o sastanku donesena je nekoliko sati pošto se palestinska misija u UN-u obratila članovima Vijeća sigurnosti i pozvala ih da, kako je navedeno u saopštenju kabineta palestinskog ambasadora “preuzmu (svoje) odgovornosti da zaustave izraelsku agresiju protiv palestinskog naroda u pojasu Gaze i obezbijede međunarodnu zaštitu za palestinski narod”.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši